Anlık Bildirim

Çinli otomobil üreticileri için ek gümrük vergisinde “yatırıma teşvik” düzenlemesi

Çin menşeli otomobil ithalatına getirilen ek gümrük vergisi için yeni bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile yatırım yapan markalara ek mali yükümlülük uygulanmayacak.
Çinli otomobiller için ek gümrük vergisinde yeni düzenleme Tam Boyutta Gör
Geçtiğimiz yıl Çin menşeili elektrikli otomobillere ek yüzde 40 gümrük vergisi getirilmişti. Bu kararın kapsamı geçtiğimiz ay genişletildi ve artık benzinli ve hibrit araçlar için de yüzde 40 ek vergi alınacak. Ek gümrük vergisi terimi ise geçtiğimiz günlerde değiştirilerek “ek mali yükümlülük” adını almıştı. Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan yeni karar ile Çin menşeli otomobil ithalatına getirilen ek mali yükümlülük için yeni bir düzenlemeye gidildi. Bu düzenleme, otomobil üreticilerini yatırım yapmaya çağırarak ek verginden kurtulma imkanı sağlıyor.

Yeni düzenleme yatırıma teşvik ediyor

Çin menşeli otomobil ithalatına ilişkin düzenlemeye göre elektrikli, hibrit veya içten yanmalı fark etmeksizin; Çin’den gelen tüm araçlara 7 Temmuz’dan itibaren yüzde 40 veya adet başı 7.000 dolar ek mali yükümlülük uygulanacak. Resmi Gazete’de bugün yayınlanan karar ile bu konuda önemli bir düzenleme yapılıyor.

Çinli otomobiller için ek gümrük vergisinde yeni düzenleme Tam Boyutta Gör
Düzenlemeye eklenen yeni maddede yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen Çin menşeli otomobil ithalatında, ek mali yükümlülük uygulanmayacağı belirtiliyor. Bunun anlamı ise şu; Türkiye’de yatırım yapan Çin menşeili otomobil üreticileri düzenleme ile getirilen yükümlülükten muaf olacak.

Yatırım teşvik belgesi almak kolay ve kısa süren bir süreç değil. Halihazırda bu belgeyi almış olan firma yoksa düzenlemenin etkisi kısa vadede olmayacak diyebiliriz. Bununla birlikte Emre Özpeynirci’ye göre bu karar zaten vardı ve teşvik kapsamında gümrük vergisinden muaf olanlar ithalatta ek gümrük vergisi ödemiyordu. Bahsettiğimiz gibi “ek gümrük vergisi” geçtiğimiz günlerde “ek mali yükümlülük” olarak yeniden adlandırıldı. Özpeynirci’ye göre değişiklik de bundan kaynaklanıyor.

Çinli BYD ve Chery’nin Türkiye’de yatırım yapmayı planladığı biliniyor. Geçtiğimiz mayıs ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, iki firma ile de görüşmelerin ileri aşamada olduğunu söylemişti. Eğer bu firmalar veya diğer üreticiler Türkiye’de yatırım yaparlarsa ek gümrük vergisi ödemeyecekler.

Kaynakça https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/07/20240705-5.pdf https://x.com/eozpeynirci/status/1809124567937360316 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6476 kez okundu.
19 kişi, toplam 24 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
çin, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim