NASA'nın ünlü gözlem aracı Curiosity, Kızıl Gezegen'deki maceralarına hızla devam ediyor. Uzay aracı şimdi de Mars'ın bulutlarını görüntüleyerek önemli bir gözleme daha imza attı. Yukarıdaki fotoğraflarda Mars'ta çok nadir gözlenen bir fenomenin fotoğraflarını görüyoruz.
Mars çok ince bir atmosfere sahip (Dünya'nın atmosferinin %1'i yoğunluğunda). Dolayısıyla Mars'ta bulut oluşumu nadiren gözleniyor. NASA'nın yaptığı açıklamalara göre bulut oluşumunu daha çok yılın en soğuk döneminde gezegenin ekvatorunda görebilmek mümkün. Curiosity gezgini de bulut gözlemi uygun bir konumda görev yapıyor.
NASA'lı bilim insanları Mars bulutlarının genellikle su buzlarından oluştuğunu ve yüzeyden yaklaşık 60 kilometre yükseklikte bulunduğunu ifade etti. Ancak fotoğraflardaki bulutların; sıcaklıkların çok daha düşük olduğu, daha yüksek bir irtifade bulunduğu belirtiliyor. Araştırmacılar bu yükseklik nedeniyle bulutların donmuş karbon dioksitten (kuru buz) oluştuğunu düşünüyor.
6 Ağustos 2012'de Kızıl Gezegen'in yüzeyine iniş yapan Curiosity, geride bıraktığımız dokuz yıl içerisinde çok önemli bilimsel keşiflere imza attı. Bunların arasında Mars'ta metan gazının keşfedilmesiyle hayat izlerine ulaşılması ve gezegenin yüzeyinde geçmişte sıvı halde su bulunduğuna dair kanıtlar elde edilmesi gibi inanılmaz keşifler yer alıyor.
Curiosity şu anda InSight (NASA), Perseverance (NASA) ve Huoxing-1 (Çin) ile birlikte Mars yüzeyinde aktif bir şekilde görev yapan dört uzay aracından birisi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
NE korkutuculugu YHA hadi ordan o ZMN internetde kullanmayn ???
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.