Özellikle yaz mevsiminde artan sıcaklıklarla birlikte insanların bulundukları binaların soğutulması gereklilik haline geliyor. Mevcut iklimlendirme çözümlerinin yüksek enerji tüketimi, araştırmacıları alternatif yollara teşvik ediyor. Geliştirilen derin göl suyu soğutma (DLWC) projesi, Torontoda'ki Ontario Gölü'nün derinliklerinden gelen soğuk su kullanılarak sürdürülebilir, alternatif bir iklimlendirme kaynağı sunuyor.
DLWC projesi nedir?
Projenin geliştirilme aşamasından önce şehrin böyle bir girişime neden başvurduğuna odaklanmak gerekiyor. Kanada'nın en büyük şehri ve ticaret merkezi olan Toronto, 1990 seviyelerine kıyasla sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar %65 ve 2050 yılına kadar %80 oranında azaltmayı hedefliyor. Yapılan incelemeler sonucunda Toronto'daki sera gazı emisyonlarının %60'ının binalar tarafından üretildiği anlaşıldı. Şehir, emisyonun azaltılmasının en büyük adımlarından biri olarak binalardan yayılan sera gazı emisyonlarına odaklandı.
Hedeflere ulaşabilmek için atılan adımlar sonucunda Ontario Gölü'nün suyundan yararlanılabileceği fikri ortaya çıktı ve çalışmalar başladı. Suyun karakteristik özelliği olan 4°C'de en yoğun olması araştırmacıların elini kolaylaştırdı çünkü ısınan su, yoğunluğu azalacağından dolayı yüzeye doğru ilerleyecek ve gölün en alt kısmında hep soğuk su kalacak. DLWC projesi esas olarak bu soğuk suyun binaların soğutulmasında kullanılmasını amaçlıyor.
Sistem ilk olarak 2004 yılında şehirdeki birkaç binada kullanıldı ancak şimdi belediye binası, hastane ve oteller de dahil olmak üzere şehir merkezindeki 100'den fazla binayı soğutuyor.
DLWC nasıl çalışıyor?
Her biri 5 kilometreden uzun ve aralarında yaklaşık 800 metre mesafe olan üç emme borusu, Ontario Gölü'nün 83 metre derinliğinden suyu bir filtrasyon tesisine getiriyor.
Su, daha sonra içme suyu olarak da kullanılabilmesi için arıtılıyor.
Isı eşanjörleri ile içilebilir su, minimum düzeyde ısıtılıyorken binaları soğutacak olan su ise soğutuluyor.
Kapalı bir devreye aktarılan soğuk su, soğutma kulelerinden Toronto şehir merkezindeki binaları soğutması için ilerliyor
DLWC'nin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
İlk olarak avantajlarına bakıldığında DLWC sistemi yaklaşık 25.000 kişilik bir kasabaya bir yıllık güç sağlamak için yeterli olan 90.000 mega-watt saat elektrik tasarrufu sağlıyor ve %90 enerji tasarrufu sunuyor. Ayrıca su, 83 metre derinlikten çekildiği için koku ve kirlilik içermiyor ve bu durum da içme suyu olarak kullanılması için arıtma ihtiyacını azaltıyor.
Dezavantajlarına gelindiğinde sistem sığ sularda çalışamıyor. Ayrıca yüksek maliyetli olduğu için projenin uygulanacağı şehirdeki insanların büyük çoğunluğunun bu sistemi kabul etmesi gerekiyor. Yapılan açıklamalara göre Toronto, DLWC için yaklaşık 200 milyon dolar yatırım yaptı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.