Çin'in yörüngedeki başıboş roketi Long March 5B nihayet atmosfere girişini tamamladı. Yapılan açıklamalara göre 21 ton ağırlığındaki roketin enkazı beklendiği Hint Okyanusu'na Maldivler'in yakınlarına düştü.
Süreç boyunca ilginç bir şekilde sessiz kalmayı tercih eden Çin uzay ajansı, bugün roketin düşmesinin ardından konuyla ilgili bazı açıklamalar yaptı. Çinli araştırmacılar, roketin Akdeniz üzerinde atmosfere giriş yaptığını ve Orta Doğu üzerinden uçarak Maldivler'in yakınlarına okyanusa düştüğünü söyledi. Bölge sakinleri de sosyal medyada roketin düşüş anlarına dair gözlemlerini paylaştı.
Long March 5B'nin çok büyük bir kısmının atmosfere giriş sırasında küllere karıştığı belirtiliyor. Kalıntıların bir kısmının, 1192 adadan oluşan Maldivler'de yüzeye düşmüş olma ihtimali de değerlendirildi ancak şu anda böyle bir durum görünmüyor. Böylece özellikle de son bir haftada tüm dünyanın yakından takip ettiği Long March 5B olayı herhangi bir can veya mal kaybı olmadan sona ermiş oldu.
İnişin ardından bazı açıklamalar yapan ABD uzay ajansı NASA ise, dev roketi yörüngede başıboş bırakan Çin'i sorumsuzlukla suçladı. Uzay ajansı, Çin'in bu alandaki sorumlu standartlara uyum sağlayamadığını söyledi.
Çin, Long March 5B roketini geçtiğimiz ay yörüngeye Tiangong-3 uzay istasyonunu fırlatmak için kullanmıştı. Bu tarz roketler genelde yörüngeye yerleşmeden yüzeye geri dönüp okyanusa iniş yapıyorlar. Ancak Çin burada NASA'nın da deyimiyle biraz sorumsuz bir işe imza atarak Long March 5B'yi doğrudan yörüngeye ulaştırdı ve sonrasında elini eteğini çekip gerisini şansa bırakmayı tercih etti.
Dev roket yörüngede saatte 30 bin kilometreye ulaşan hızlarda hareket ettiği için bilim insanları son saatlere kadar iniş konumunu tahmin etmekte zorlanmıştı. Hint Okyanusu olasılığı son birkaç gündür konuşuluyor olsa da kesin bir bölge işaret edilemiyordu.
Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden bilim insanı Johnathan McDowell, Long March 5B'nin atmosfere kontrolsüz giriş yapan dördüncü en ağır insan yapımı cisim olduğunu belirtti. İlk üç sıra ise şöyle:
- 83 ton ağırlığındaki Skylab: Temmuz 1979'da Avustralya ve Hint Okyanusu'nun yakınlarına düştü.
- 50 ton ağırlığında Saturn V roket parçası: Ocak 1975'te Madeira'nın kuzeyine Atlas Okyanusu'na düştü.
- 43 ton ağırlığındaki Salyut 7 uzay istasyonu: Şubat 1991'de Pasifik Okyanusu'na Arjantin'in yakınlarına düştü.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
9239 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
uzay araştırmaları, long march 5b ve