Kripto para dünyasında merkezi borsalar – CEX ve merkeziyetsiz borsalar – DEX şeklinde ticaret yapılan iki kategori yer alıyor. CEX türü borsalarda ticaret için yeterli likidite bulunur ve belirli bir komisyon oranı ile ticaret yapılır. Ne var ki DEX borsalarda yeterli likidite yoksa kötü olaylar yaşanabiliyor.
42 ETH alım ücreti olur mu?
Daha önce Ethereum ağında aşırı yoğunluk nedeniyle onlarca ETH aktarım ücretleri verildiği gündeme gelmişti. Pancake veya Uniswap gibi DEX borsalarında ise kripto paraların likidite ile desteklenmemesi benzer sorunları ortaya çıkarıyor.
Geçtiğimiz günlerde Fees.WTF adlı yeni bir proje Ethereum ağında harcadığınız transfer ücretlerini cüzdanınıza gönderme vaadiyle ortaya çıkmıştı. Kullanıcılar ağda harcadıkları transfer ücretine göre Fees.WTF tokeni cüzdanlarına çekebildiler.
Ne var ki Uniswap üzerinde Fees.WTF token için likidite olmayınca bir kullanıcı büyük bir mağduriyet yaşadı. Toplamda 2211 WTF token bulunan platformda likidite ise sadece 0.79$ idi. 1 WTF token ilk çıktığında 0.2$ civarındaydı. Haliyle çok daha yüksek likidite olması gerekiyordu. Bu düşük likidite, tokeni almaya çalışırken çok yüksek meblağlar ödenmesine neden oldu.
WTF token için alım yapmaya çalışan kullanıcı farkında olmadan 42 ETH ödemiş oldu. Yani 135 bin dolar civarında bir kayıp yaşadı. Olay duyulduğunda ekibe eleştiriler geldi ve başlangıç likidite havuzunun fonlanması mekanizmasının bir hata oluşturduğu ifade edildi. Ne var ki bu kaybın telafisi yok.
DEX platformlarında alım-satım yaparken özellikle alt kısımda yer alan Slippage (Üst kısımda Ayarlar simgesi içerisinde de olabilir) ve Price Impact değerlerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Bunlar normalde Slippage için 0.5 (özel senaryolar hariç), Price Impact için 0.1 gibi seviyelerde seyrediyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: