Güncelleme: Keşif açıklandı! detaylı haber için tıklayın.
Bilim dünyasındaki büyük gizem sonunda çözülüyor mu? Einstein tarafından genel körelilik kuramı çerçevisinde bundan tam 100 yıl önce, 1916'da varlığı tahmin edilen kütleçekim dalgaları tarihte ilk kez gözlemlenmiş olabilir.
Laser Interferometre Gravitational-Wave Observatory (LIGO) araştırmacılarının kütleçekim dalgalarını keşfettilerine dair söylentiler geçtiğimiz Eylül ayından bu yana sosyal medyada büyük yankı uyandırıyordu. Dedikoduların kaynağı da bizzat LIGO araştırmacıları olunca, heyecanlanmamak mümkün değildi. Son olarak teorik fizikçi Clifford Burgess'in McMaster Üniversitesi'ndeki fizikçilere gönderdiği e-posta, beklenen anın nihayet geldiğine işaret ediyordu.
Gizmodo'nun ortaya çıkardığı e-postada Burgess, tüm bu dedikoduların doğru olduğunu söylüyordu. Araştırmanın 11 Şubat'ta Nature'da yayımlanacağını belirten teorik fizikçi, ayrıca bir basın toplantısının gerçekleşeceğini de aktarmıştı. Burgess'in e-postasından sonra nihayet LIGO da resmi internet sitesi üzerinden bir açıklamaya yer verdi ve yarın için önemli hazırlıklar yapıldığını duyurdu.
Peki kütleçekim dalgaları tam olarak ne anlama geliyor?
Einstein'ın ilk olarak 1916'da ortaya attığı Genel Relativite Teorisi'ne göre kütleçekim dalgaları, cisimlerin kütlelerinden dolayı uzayzamanda oluşturduğu eğrilikten dolayı ortaya çıkan kırışıklıklardır. Bir cisim ne kadar çok kütleye sahip olursa uzayzamanda oluşturduğu eğrilik de bununla doğru orantılı olarak artar. Uzayı dev bir lastik düzlem olarak hayal edecek olursanız; kütlesi olan cisimler bu lastik düzlemin üzerine bırakılan ve düzlemin bükülmesine neden olan cisimler olarak düşünülebilirler.Dünya'nın Güneş'in etrafında dönüyor olmasının sebebi de işte tam olarak budur. Güneş, dev kütlesinden dolayı lastik düzlemde (uzay) büyük bir eğrilik oluşturur ve Dünya da oluşan bu eğrilik nedeniyle Güneş'in etrafında dönmeye başlar. Tıpkı Ay'ın Dünya'nın etrafında dönüyor olması gibi.
Neden bu kadar önemli?
Kütleçekim dalgalarının aynı zamanda klasik fizikle kuantum fiziği arasında bir köprü kurabileceği de düşünülüyor. Birbirleriyle bir türlü anlaşamayan bu iki fizik dalı, kütleçekim dalgalarının keşfiyle beraber bir araya getirilebilir. Öyle ki modern fiziğin atası Einstein'ın bile kuantum fiziğiyle arası pek iyi değildi.
Kütleçekim dalgalarının bir diğer önemli sonucu ise çoğunlukla bilim-kurgu filmlerinde rastladığımız; yapay yerçekimi, havada asılı duran dev adalar veya hiçbir kuvvet olmaksızın uçabilen cisimler gibi hayali şeylerin keşifleri olabilir. Tabi ki bunlar hemen gerçekleşmeyecek, ancak yine de çok önemli bir adım olduğunu unutmamak gerek.
LIGO'nun düzenleyeceği basın toplantısı ne zaman olacak?
Kütleçekim dalgalarının keşfiyle ilgili önemli açıklamalar yapılması beklenen büyük konferans yarın(11 Şubat 2016) TSI 17.30'da gerçekleşecek. Eğer söylentiler doğruysa, kütleçekim dalgalarının ilk kanıtını görmeye çok yakınız.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
R
sonsua kadar sürecek o video
Y
harbiden sıktı bu video
K
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
G
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
M
Benim oğlana alayım bi tane
E
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
9944 kez okundu.
29 kişi, toplam 32 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
ligo, kütleçekim dalgaları ve