New Horizons'un dünyaya ulaştırdığı, en net Plüton görüntüsü
19 Ocak 2006 tarihinde ABD Florida'dan fırlatılan uzay aracı New Horizons (Yeni ufuklar) neredeyse 9 yıldır uzay boşluğunda yolculuk ediyor. Cüce gezegen olarak bilinen ve sisteminin en dışında yer alan Plüton'u keşfetmek amacıyla yola çıkmıştı. Aradan geçen uzun sürede 3 milyar mil yol kateden New Horizons bugün Plüton'a en çok yaklaşacağı mesafeye ulaşarak ilk görselini de gönderdi.
Yaklaşın 58 bin km/saat hızla fırlatılan keşif aracı, 2007 yılında dev gezegen Jupiter'in yakınından geçerken de gezegenin çekim gücünü kullanarak hızlanmıştı. Yıllık kontroller dışında genellikle uyku halinde seyahat eden araç ise son olarak geçtiğimiz yıl 6 Aralık'da uyandırıldı.
Keşif aracının görevini başarıyla tamamlamasını kutlayan NASA çalışanları
Dünyamızdan 4.8 Milyar kilometre uzaktaki New Horizons'a gönderilen bir radyo sinyalinin ulaşması ve geri dönmesi 9 saat sürüyor. Bu nedenle Plüton'u fotoğraflayacak uzay aracının gönderdiği bilgiler yaklaşık 4.5 saat sonrasında bizlere ulaşıyor. Plüton'a 12 bin km kadar yaklaşabilecek keşif aracının çektiği fotoğraflar sayesinde cüce gezegeni 500 kat daha net görme şansına erişmiş oluyoruz. Hatırlatmak gerekirse Plüton daha önce yalnızca Hubble teleskobunun çektiği görüntüler ile görülebiliyordu.
Gezegenin paylaşılan ilk fotoğrafı ise sosyal medyada büyük ses getirdi. Nasa'nın paylaştığı fotoğrafta gezegenin üzerinde kalp şekline benzeyen yüzey paylaşılan fotoğrafın bir anda ilgi odağı olmasına sebep oldu. New Horizons Plüton'u yeterince keşfettikten sonra Güneş Sistemi'nden ayrılarak bize yeni ufuklar hakkında bilgiler göndermeye devam edecek.
NASA'nın yeni Facebook kapak fotoğrafı görüntüsü
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
R
sonsua kadar sürecek o video
Y
harbiden sıktı bu video
K
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
G
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
M
Benim oğlana alayım bi tane
E
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6475 kez okundu.
14 kişi, toplam 15 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim, yeni ufuklar ve