- Grönland ciddi tehlike altında
- Grönland buzulları dünyanın en büyük barajına dönüştü
- Deniz seviyesinin yükselmesinin en büyük nedeni
- Yorumlar
Cambridge Üniversitesi'nden bir ekip, Grönland buz tabakasının tepesindeki erimiş su göllerini inceliyor. Son sonuçlar, suyun buzun içine çatlaklar yoluyla nüfuz ettiğini ve aşağıdan yukarıya erimeye neden olduğunu gösteriyor.
Grönland ciddi tehlike altında
Araştırmacılar, buzulların yüzeyinden tabana akan büyük miktardaki eriyik suyunun neden olduğu buz tabakasının tabanında "benzeri görülmemiş" bir erime hızı tanımladılar. Eriyik su aktığında, enerji, büyük barajların elektrik üretmesine benzer şekilde ısıya dönüşüyor. Bu etki, özellikle Antarktika dahil, Dünya'nın kutuplarına yakın bölgelerde fark edildi. Grönland buz tabakasındaki buzun erimesi, daha sonra erimeye katkıda bulunan "erimiş su göllerinin" oluşumuna yol açıyor. Benzer bir döngü, dağın tepesindeki buzullarda da meydana gelmekte.
Eriyik suyunun "yağlayıcı" etkisi, buzulların hareketi ve okyanusa dökülen buz miktarı üzerinde güçlü bir etkiye sahip, ancak 1 km'den daha büyük derinliklerde yapılan ölçümler, buzulların, özellikle Grönland'da ciddi risk altında olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, buz tabakasının tabanındaki erime oranını ölçmek için, British Antarctic Survey tarafından geliştirilen ve daha önce Antarktika'daki yüzen buz tabakalarında kullanılan bir teknik olan radyo yankı sondajını kullandılar.
Grönland buzulları dünyanın en büyük barajına dönüştü
Dr. Thun Yang Young, "Bu yöntemin Grönland'daki hızlı hareket eden bir buzulda da işe yarayacağından emin değildik" dedi. Ona göre, Antarktika'ya kıyasla, Grönland'daki buz çok hızlı bir şekilde deforme oluyor ve yaz aylarında burada çok fazla erimiş su var, bu da işi zorlaştırıyor.
"Buz tabakalarının ve buzulların bazal erimesini inceleyerek, sürtünme, jeotermal enerji, su donduğunda açığa çıkan gizli ısı ve üst kattaki ısı kayıpları gibi ısı kaynaklarına bakıyoruz. Fakat daha önce, akan eriyik suyunun ürettiği ısıya dikkat etmemiştik. Yüzeyde oluşan suda çok fazla yerçekimi enerjisi depolanır ve düştüğünde enerjinin bir yere gitmesi gerekir." diyor Cambridge Kutup Araştırmaları Enstitüsü'nden Profesör Paul Kristoffersen verdiği demeçte.
Uzmanlar, buzulun aşağıdan yukarıya erimesinin Grönland buz tabakasının dinamik davranışını anlamayı ve gelecekteki değişiklikleri tahmin etmeyi zorlaştırdığını söylüyorlar. Zira yaz mevsiminde buzulun üzerindeki erime alanı 1 milyon km³'e yükselmekte, bunun sonucunda da Grönland buz tabakası dünyanın en büyük 10 hidroelektrik santralinin toplamından daha fazla hidroelektrik üretmekte. Ayrıca bu çalışma, küresel deniz seviyesi yükselişinin tahminlerine henüz dahil edilmemiş olan buz tabakasının kütle kaybı mekanizmasının ilk somut kanıtlarını sunuyor.
Deniz seviyesinin yükselmesinin en büyük nedeni
Grönland buz tabakasının erimesi şu anda deniz seviyesinin yükselmesine en büyük katkıyı sağlıyor. Bu nedenle, bilim insanlarının buz tabakasının daha fazla iklim değişikliğine nasıl tepki vereceğini anlaması son derece önemli. Buzulların aktif olarak yok edilmesinin tüm dünya için sonuçları olacak.
Daha önce uzmanlar Grönland'daki toplam buz kaybını hesaplamış ve 2002'den beri buz tabakasının 4.700 gigaton kaybettiği ortaya çıkmıştı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
4222 kez okundu.
26 kişi, toplam 29 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
grönland, Teknoloji Haberleri ve Popüler Bilim