Otomobil piyasasında elektrikli araçlara yönelim oldukça fazla ve ülkelerin 2025-2030 yılına kadar fosil yakıtlar ile çalışan araba üretimlerini durduracakları da bilinenler arasında yer alıyor. Günümüzde çoğu elektrikli otomobil Lityum iyon pil teknolojisini kullanıyor bu teknolojinin büyük dezavantajları bulunuyor.
Lityum iyon piller, 1991 yılında Sony tarafından ortaya çıktı ve cep telefonu ve dizüstü bilgisayarlar için tasarlandı. Günümüzde elektrikli otomobiller içinde kullanılan pil teknolojisi 15 ile 20 yıl arasında bir kullanım ömrü sunuyor. Geleneksel akülere göre iyon piller, 3 kata kadar enerji depolama ve çok hafif olma özelliğini taşıyor bu nedenle arabalarda kullanımı oldukça artmış durumda.
Kaynaklar tükeniyor
Tüm dünyada büyük bir kullanım oranına ulaşan Lityum iyon pillerin büyük bir sorunu bulunuyor. Lityum, dünyada nadir bulunan bir element olması ile beraber pillere talep arttıkça fiyatının çok daha fazla yükseleceği düşünülüyor. Bilim insanları Lityum iyon pillerin geri dönüştürülebilmesi için yeni çalışmalar yürütüyor fakat henüz net bir geri dönüşüm yöntemi sağlanamadı. Bu yüzden büyük firmalar ve bilim insanları, yeni bir pil teknolojisi arayışlarına başlamış durumdalar.
ABD’deki Pennsylvania Elayet Üniversi’ndeki bilim adamları, lityum iyon pilleri daha ucuza getirmek için yeni çalışmalar yürütüyor ve normal pillerin yerine geçebilecek farklı elektrot elemanları kullanan Lityum demir fosfat pillerini araştırıyorlar. Lityum demir fosfat pilleri, normal pillere oranla araçların on dakikalık bir şarj ile 402 km yol alabilmesini sağlarken, şarj bitimine kadar aynı voltajı sağlama gibi özellikler sunuyor.
Aynı zamanda normal pillere oranla daha güvenilir bir pil olarak kullanımı sağlanabiliyor. Bu teknoloji, yeni bir pil teknolojisinin gelişimine kadar mevcut lityum kaynaklarının daha verimli kullanılmasına ve pil fiyatlarındaki gelecek artışın önüne geçilmesine imkan sağlayabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
13030 kez okundu.
15 kişi, toplam 16 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
lityum iyon pil, Diğer Bilim ve Popüler Bilim