- Ethereum Nasıl Çalışır?
- Ether ve Ethereum: Fark Nedir?
- Ethereum ile Bitcoin’in Karşılaştırılması
- Ethereum'un Faydaları
- Ethereum’un Dezavantajları
- Ethereum Nasıl Satın Alınır
- Ethereum kaç dolar
- Ethereum kaç TL?
- Ethereum 4 bin dolar direncini kırabilir mi?
- Ethereum Yorumları: Ethereum Satın Alınır mı?
- Yorumlar
Bitcoin’den sonra en popüler ikinci kripto para birimi olan Ethereum, aslında bir değer deposu veya takas aracı olmaktan çok daha fazlası. Bitcoin’in aksine Ethereum, kendisini Blockchain teknolojisiyle inşa edilmiş bir bilgi işlem ağı yani dünya bilgisayarı olarak adlandırıyor. Gelin bunun ne anlama geldiğine daha yakından bakalım.
Ethereum Nasıl Çalışır?
Tüm diğer kripto para birimleri gibi Ethereum da Blockchain ağı temelinde çalışıyor. Blokchain teknolojisi tüm işlemlerin doğrulandığı ve kaydedildiği merkezsiz dağıtık bir defter olarak düşünülebilir. Ethereum ağına katılım sağlayan herkesin bu işlemlerin bir kopyasını tutması ve tüm geçmiş işlemlerin açık bir şekilde görüntülenebilmesi gerekir. Ağın herhangi bir merkezi kişi veya kurum tarafından çalıştırılmaması veya yönetilmemesi, bunun yerine tüm dağıtılmış defter sahipleri tarafından yönetilmesi nedeniyle Ethereum merkezsizdir.
Blockchain’de işlem yaparken, ağı güvende tutmak ve işlemleri doğrulamak için kriptografi kullanılır. İnsanlar, ağdaki her bir işlemi onaylayan ve sistemin kalbindeki blokzincirine yeni bloklar ekleyen karmaşık matematiksel denklemleri "madencilik" yapmak veya çözmek için güçlü bilgisayarlar kullanıyor. Ağdaki katılımcılar da bu çabaları sonucunda Ether (ETH) ile ödüllendirilir. Ethereum’un yerel platform token’ı Ether (ETH) olarak adlandırılıyor.
Ether, tıpkı Bitcoin gibi mal ve hizmet satın almak ve satmak için kullanılabilir. Ayrıca, son yıllarda fiyatlarda hızlı artışlar görüldü ve bu da onu fiilen spekülatif bir yatırım haline getirdi. Ancak Ethereum’u benzersiz kılan şey, kullanıcıların bir bilgisayarda "çalışan" bir yazılım gibi Blockchain üzerinde "çalışan" uygulamalar oluşturabilmesidir. Bu uygulamalar kişisel verileri depolayıp aktarabilir veya karmaşık finansal işlemleri yönetebilir.
Enterprise Ethereum Alliance'ın eğitim ve geliştirme direktörü Ken Fromm, "Ethereum, ağın madencilik sürecinin bir parçası olarak hesaplamalar yapabilmesi açısından Bitcoin'den farklıdır" diyor. "Bu temel hesaplama yeteneği, bir değer deposunu ve değişim aracını merkezi olmayan bir küresel bilgi işlem motoruna ve açıkça doğrulanabilir veri deposuna dönüştürüyor.
Ether ve Ethereum: Fark Nedir?
Ether'i finansal işlemlerde dijital para birimi olarak, yatırım olarak veya değer deposu olarak kullanabilirsiniz. Ethereum, Ether'in tutulduğu ve takas edildiği blok zinciri ağıdır. Bununla birlikte, yukarıda belirtildiği gibi, bu ağ, kullanıcısına ETH dışında çeşitli başka işlevler sunmaktadır.
Ethereum ağında basit para transferlerinden kredi uygulamalarına ve dijital sanat eseri satın alımına kadar birçok şey gerçekleştirmek mümkün. Bu işlemler Ethereum ağında işlenir ve saklanır. Ethereum ağı, verileri depolamak ve merkezi olmayan uygulamaları çalıştırmak için de kullanılabilir. Bir şirketin verileri kontrol ettiği, Google veya Amazon'un sahip olduğu ve işlettiği bir sunucuda yazılım barındırmak yerine, insanlar uygulamaları Ethereum ağında barındırabilir. Bu, kullanıcılara verileri üzerinde kontrol sağlar ve her şeyi yöneten merkezi bir otorite olmadığı için uygulama herkese açık bir şekilde kullanabilirler.
Ether ve Ethereum'u içeren belki de en ilgi çekici kullanım durumlarından biri, kendi kendine çalışan sözleşmeler veya sözde akıllı sözleşmelerdir. Diğer herhangi bir sözleşmede olduğu gibi, iki taraf gelecekte mal veya hizmetlerin teslimatı hakkında bir anlaşma yapar. Geleneksel sözleşmelerden farklı olarak, avukatlar gerekli değildir: Taraflar, Ethereum blok zincirinde sözleşmeyi kodlar ve sözleşmenin koşulları karşılandığında, kendi kendini yürütür ve Ether'i uygun tarafa teslim eder.
Ethereum ile Bitcoin’in Karşılaştırılması
Bitcoin, dijital para birimi ve değer saklama aracı işlevi görür. Bununla birlikte Ethereum da dijital para birimi ve değer saklama aracı olarak kullanılabilir ancak Ethereum ağında akıllı sözleşmeler oluşturulabilir ve bu sözleşmeler çalıştırılabilir. Ethereum’un aksine Bitcoin bu işlevleri sunamaz. Bitcoin yalnızca değer saklama aracı ve bir para birimi olarak kullanılabilir.
Ayrıca Ethereum ağında işlemler daha hızlı işler. Bitcoin ağında yeni bloklar her 10 dakikada bir doğrulanırken, Ethereum ağında yeni bloklar her 12 saniyede bir doğrulanır. Ve gelecekteki gelişmeler Ethereum işlemlerini daha da hızlandırabilir. Son olarak, Ethereum’un arzında bir sınırlama bulunmazken Bitcoin’in arzı 21 milyon adet BTC ile sınırlıdır.
Ethereum'un Faydaları
Ethereum milyarlarca değerli kullanıcı tarafından test edilmiş, denenmiş ve doğrulanmış bir ağdır. Ethereum, büyük ve kararlı bir küresel topluluğa ve blok zinciri ve kripto para biriminde en büyük ekosisteme ve geniş işlev yelpazesine sahip. Ethereum, dijital para birimi olarak kullanılmasının yanı sıra, diğer finansal işlem türlerini işlemek, akıllı sözleşmeler yürütmek ve üçüncü taraf uygulamaları için veri depolamak için de kullanılabilir.
Ethereum’un çok büyük bir geliştirici topluluğu bulunuyor. Bu nedenle her geçen gün geliştiriciler ağı iyileştirmek ve yeni uygulamalar geliştirmek için yeni yollar arıyor.
Ethereum ağı, aracı kullanımını en aza indiriyor. Ethereum’un merkezsiz ağı, kullanıcıların, sözleşmeleri yazan ve yorumlayan avukatlar, finansal işlemlerde aracı olan bankalar veya üçüncü taraf web barındırma hizmetleri gibi üçüncü taraf aracıları geride bırakmasına izin verme sözü veriyor.
Ethereum’un Dezavantajları
Artan işlem maliyetleri: Ethereum’un artan popülaritesi, daha yüksek işlem maliyetlerine yol açıyor. "Gas" olarak da bilinen Ethereum işlem ücretleri, 2021 yılının Şubat ayında işlem başına 23 dolarlık rekor seviyeye ulaştı. Bu, madenciyseniz bu harika olabilir, ancak kullanıcıysanız bu durum oldukça can sıkıcı olabiliyor.
Enflasyon potansiyeli yüksek: Arzı 21 milyon adetle sınırlı olan Bitcoin’in aksine Ethereum’un arzı sınırsızdır. Bu da Ethereum fiyatının Bitcoin fiyatına kıyasla geride kalmasının en önemli nedenlerinden biri.
Geliştiriciler için bazı zorluklara sahip: Ethereum ve diğer akıllı sözleşmeleri destekleyen platformlar özelinde geliştiricilerin merkezi platformlardan merkezsiz platformlara geçiş yapması zor olabiliyor. Gelecekte Ethereum ağı gelişmeye ve büyümeye devam edecek. Ethereum ağının vadettiği yüksek verimlilik ve ağda geçmişten bu yana süregelen güncellemeler geliştiriciler için zaman zaman belirsizlik yaratabiliyor.
Ethereum Nasıl Satın Alınır
Bu kripto para piyasasına yeni giriş yapanların düştüğü en yaygın yanlışlardan biri. Ethereum’un kendisini satın alamazsınız, çünkü Ethereum ağın adıdır. Ethereum ağının yerel token’ı ise Ether’dir. Kripto para piyasasındaki büyük yanılgının aksine satın alınan Ether’leri Ethereum ağında kullanılır.
Ethereum kaç dolar
Şu anda 1 Ethereum kaç TL? En popüler ikinci kripto para Ethereum, 2.254 dolar seviyesinden işlem görüyor. 2020 yılının Mart ayında koronavirüs kaynaklı likidite krizi sırasında 88 dolar seviyesine kadar gerileyen Ethereum yaklaşık 1 yıllık süre içerisinde 192 dolardan 4.352 dolara kadar yükselmeyi başarmıştı. Başta Bitcoin ve Ethereum olmak üzere kripto paralara ilişkin anlık fiyat verilerine güvenilir haber merkezi BTCHaber.com üzerinden ulaşabilirsiniz.
Ethereum kaç TL?
Kripto para piyasası verilerine göre bu rehber içeriğin hazırlandığı 27 Mayıs 2021 tarihinde 1 Ethereum 23.720 Türk Lirası seviyesinden işlem görüyordu. 1 Ocak 2021 tarihinde yani yılın ilk gününe 5.500 TL seviyesinde başlayan ETH, tüm zamanların en yüksek seviyesini 35.714 TL ile kaydetti.
Ethereum’un (ETH) yıllar içerisindeki fiyat değişimine ilişkin detaylı grafik, analiz ve yorumlara Ethereum kaç TL bağlantısı üzerinden göz atabilirsiniz.
Ethereum 4 bin dolar direncini kırabilir mi?
2020 yılındaki çöküşün ardından devasa bir yükselişle 4 bin dolar seviyesinin üzerine yükselen Ethereum’un 4 bin dolar direncini geçip geçemeyeceği tartışılıyor. Özellikle önümüzdeki aylarda ETH 2.0’a geçişin tamamlanması bekleniyor. Böylelikle Ethereum ağında madencilerin yerini doğrulayacılar alacak. Ethereum ağında doğrulayıcı olmak isteyenlerin ise 32 Ethereum tutması gerekiyor. Şu ana kadar milyonlarca dolarlık Ethereum, ETH 2.0 ile birlikte ağda doğrulayıcı (validator) olmak isteyenler tarafından kilitlendi bile. Öte yandan merkezsiz finans ve NFT trendlerinin artarak devam etmesiyle birlikte yatırımcılar uzun vadede Ethereum’un potansiyeli konusunda hem fikir.
Konumuza dönecek olursak Ethereum’un popülaritesi göz önünde bulundurulduğunda, Ether satın almak çok kolaydır:
Tercihlerinize en uygun kripto para borsasına üye olduktan sonra KYC doğrulamalarını gerçekleştirerek Ethereum alım satın işlemlerine başlayabilirsiniz. Elbette bunun için öncelikle hesabınıza bakiye yüklemelisiniz.
Yerli ve yabancı birçok borsaya kripto para veya bankalar aracılığıyla itibari para yatırmak mümkün. Ether satın almak için tercih edebileceğiniz dünyanın en popüler kripto para borsaları şu şekilde: Coinbase, Binance, Gemini ve Kraken.
Sadece Ether ve Bitcoin gibi en popüler kripto paraları satın almakla ilgileniyorsanız, Robinhood veya Webull gibi gibi çevrimiçi bir aracı kurumları da tercih edebilirsiniz.
Öte yandan satın aldığınız Ethereum’ları bir cüzdan aracılığıyla saklamanız oldukça önemli. Zira eğer uzun vadeli yatırımcıysanız, satın aldığınız kripto paraları borsalarda veya sıcak cüzdanlarda tutmak bazı riskleri de beraberinde getirebilir. Yaygın olarak borsaların ve sıcak cüzdanların siber zorbalar tarafından saldırılara maruz kaldığını görüyoruz. Bu konu hakkında BTC haber merkezi BTCHaber’de sayısız haber, analiz ve yorum bulabilirsiniz. Bu noktada en mantıklı seçenek kısa vadede satmayı veya ticaretini yapmayı planlamadığınız paraları güvenlik için başka bir dijital cüzdana veya internete bağlı olmayan soğuk bir cüzdana aktarmaktır.
Ethereum Yorumları: Ethereum Satın Alınır mı?
Birkaç nedenden dolayı Ethereum ağına yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Birincisi, Ethereum’un kripto para birimi olarak değeri ve kullanım alanı çok geniş. Bununla birlikte Ethereum ağı yeni protokole geçtiğinde daha çekici hale gelebilir; üçüncüsü, Ethereum ağındaki dağıtık uygulamaları daha fazla kişi kullandıkça, ETH'ye olan talep artabilir.
Ether veya diğer kripto para birimlerine önemli bir yatırım yapmadan önce, potansiyel riskler hakkında önce kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Ethereum'un potansiyeline inansanız bile kaybetmeyi göze alabileceğiniz parayla yatırım yaptığınıza emin olun.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.