Yale Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan ve Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre yavru fareler dünyaya gözlerini açmadan önce ne ile karşılaşacaklarını hayal edebiliyor. Araştırmacılar bu bulgulara yeni doğmuş ama gözlerini açmamış bir fareyi inceleyerek ulaştılar. Yavru farede kendiliğinden oluşan retinal aktivite dalgaları fark ettiler.
Bu dalgaların gözlerini açmış farelerin çevresine bakarken yaptığı retinal aktivitelere oldukça benzediği gözlemlendi. Peki, bu fareler daha önce hiç çevresinde neler olduğunu görmemişse ne hayali kuruyor?
Çevresel tehlikelere hızlı tepki vermesini sağlıyor
Yale Üniversitesi’nden sinir bilimci Michael Crair bu olayı şöyle açıkladı: “Bu erken dönem rüya benzeri aktivite, evrimsel anlamda mantıklı bir olay çünkü bir farenin gözlerini açtıktan sonra neler deneyimleyeceğini tahmin etmesine, çevresel tehditlere hazır olmasına ve hızlı tepkiler vermesine izin veriyor”
Araştırmacılar bu “hayallerin” yavruların görsel görsel gelişimi ne kadar önemli olduğu sonucuna da retinada bulunan ve yetişkin farelerde tepkileri tetiklemede rol oynayan starbust amacrine hücrelerini inceleyerek ulaştılar. Bu hücrelerin işlevlerini bloke ettikten sonra farelerin tepkisel yeteneklerinin bozulduğunu gözlemlediler. Sonuç olarak bu deneyle farelerin doğumdan sonra görsel harekete tepki verme yeteneği bozuldu ve farelerin gözlerini açmadan önce deneyimlediği bu dalgaların görsel tepkiler için önemli olduğu anlaşıldı.
Craig, beyindeki devrelerin doğumla birlikte kendi kendine organize olduğunu ve erken öğrenimin gerçekleştiğini ifade ederken olayı, “Bir yere gittiğinizde gözünüzü kapatırsınız ve oranın nasıl olacağını hayal edersiniz ya tıpkı onun gibi” diyerek açıkladı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.