Anlık Bildirim

Fransa’nın yeni nesil uçak gemisi de nükleer enerjiden güç alacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, envantere girecek yeni nesil uçak gemisinin de nükleer enerjiden güç alacağını duyurdu. Mevcut sancak gemisi Charles de Gaulle, 2038 yılında emekli olacak.

Fransa’nın yeni nesil uçak gemisi de nükleer enerjiden güç alacak Tam Boyutta Gör

Dünya okyanuslarında hâlihazırda dolaşan ve sabit kanatlı uçakların iniş kalkış yaptığı 19 uçak gemisinden 12 tanesi nükleer enerjiden gücünü alıyor. ABD’nin envanterindeki 11 uçak gemisi ile Fransa’nın sahip olduğu tek uçak gemisi olan Charles de Gaulle, denizleri nükleer enerji yardımıyla dolaşıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız donanmasının sancak gemisi olan ve 2001 yılında ilk görevine çıkan Charles de Gaulle’ün halefiyle ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Fransa merkezli bir nükleer reaktör şirketini ziyareti esnasında konuşan Macron, ülkenin stratejik otonomisini korumak adına yeni nesil uçak gemisinin de nükleer enerjiyle çalışacağını belirtti.

Charles de Gaulle’ün 2038 yılında emekliye ayrılmasına yönelik planları aslında 2018 yılına dayanan Fransa Donanması, Macron’un sözleriyle yeni nesil uçak gemisinde de nükleer enerji kullanılacağını teyit etmiş oldu. Söz konusu planların hayata geçirilmesi halinde ülkenin 10. uçak gemisi olan Charles de Gaulle yerini, Porte Avion Nouvelle Generation (PANG) veya gelecek nesil uçak gemisine bırakacak.

Fransa’nın yeni nesil uçak gemisi de nükleer enerjiden güç alacak Tam Boyutta Gör

En az 10 yıl süresince yakıt ikmali ihtiyacı bulunmyan nükleer uçak gemileri geleneğini devam ettirmek isteyen Fransa’nın yeni nesil deniz aracı, ülkenin Saint-Nazaire tersanelerinde inşa edilecek. Yeni geminin adı ise henüz belli değil.

Elektromanyetik mancınık sistemi

ABD envanterindeki uçak gemileri dışında sabit kanatlı uçakları fırlatmak için mancınık sistemini kullanan tek ülke olan Fransa, yeni nesil gemisinde bu sistemi elektromanyetik mancınık sitemleriyle değiştirecek. Bu sayede yeni nesil savaş uçakları haricinde dron ya da avcı bombardıman sınıfı hava araçları da bu sistemle gemiden kalkış yapabilecek.

Tamamlandığında 75 bin ton ağırlığa sahip olacağı söylenen uçak gemisi, 300 metre uzunluğa erişecek ve maksimum sürati ise 27 knot (50km/s) olacak. İki bin personelin görev yapacağı uçak gemisinin kalbinde, 220-MW gücünde iki reaktör bulunacak ve bunlar 150MW elektrik üretecek.

Tasarım aşamasına 2025 yılında geçilecek uçak gemisinin ilk deniz testlerinin 2036 yılında yapılması planlıyor. Maliyet konusunda bilgi verilmeyen gemi için 6 milyar ABD doları (47 milyar lira) gibi bir rakam telaffuz ediliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim