Anlık Bildirim

Füzyon enerjisi için “7 petawatt” gücünde lazerler ateşlenecek

Sınırsız füzyon enerjisi elde etmek için devasa bir adım atılıyor. Kurulacak 150 milyon dolarlık yeni tesis, nükleer füzyon elde etmek için 7 petawattlık lazerler ateşleyecek.
Füzyon enerjisi için “7 petawatt” gücünde lazerler ateşlenecek Tam Boyutta Gör
Bilim insanları, Güneş’in enerjisini üreten füzyon sürecini Dünya’da taklit etmeyi ve bu sayede sınırsız ve sürdürülebilir bir güç kaynağına erişmeyi amaçlıyorlar. Atom çekirdeklerinin birleşmesiyle devasa miktarlarda enerji çıktısı üreten füzyon için şimdi yeni bir tesis daha kuruluyor. Karbon salınımı yapmayan ve güvenli bir enerji kaynağı sağlayacak bu yöntemin hayata geçirilmesi için, lazer teknolojisinin kilit bir rol oynayabileceği düşünülüyor.

ABD, füzyonda lazerlere yoğunlaşıyor

Colorado Eyalet Üniversitesi'nde (CSU) 150 milyon dolarlık devasa bir lazer araştırma tesisinin temelleri kısa bir süre önce atıldı. 2026 yılında açılması planlanan bu tesis, lazerleri kullanarak füzyon reaksiyonlarını gerçekleştirmeyi hedefliyor. ATLAS (Advanced Technology Lasers for Applications and Science) adı verilen bu yeni tesis, 40 yıllık bir lazer araştırmasının ürünü olarak hayata geçiriliyor. ABD Enerji Bakanlığı, bu projeye 28 milyon dolarlık bir katkı sağlarken, Almanya merkezli bir girişim olan Marvel Fusion da önemli bir finansman sağlayarak iki ileri teknoloji lazer sistemi temin ediyor.

Füzyon enerjisi için “7 petawatt” gücünde lazerler ateşlenecek Tam Boyutta Gör
Tamamlandığında, bu tesis üç lazer sistemini bir araya getirerek toplamda 7 petawatt gücünde enerji açığa çıkarabilecek. Bunun ABD'nin elektrik üretim kapasitesinin 5.000 katından fazla olduğunu belirtelim. Öte yandan sistem, saniyenin sadece 100 katrilyonda biri kadar süren darbeler halinde bu enerjiyi yaklaşık bir insan saçı genişliğinde bir alana yoğunlaştıracak. Bu odaklanmış enerjiyle nükleer füzyonun temiz enerji kaynağı olarak hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Tesis yalnızca enerji alanında değil, aynı zamanda tıp ve görüntüleme gibi farklı disiplinlerde de araştırmalara ev sahipliği yapacak. Lazer teknolojisi, tümör tedavilerinde enerji yoğunluğunun küçük noktalara odaklanmasıyla büyük potansiyel taşıyor. Tesisteki diğer potansiyel araştırmalar arasında mikroçip litografisi ve tasarımı ile tam hareket halindeki uçak motoru türbinleri gibi hızla hareket eden nesnelerin ayrıntılı X-ışını görüntülemesi yer alıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim