- Ampere mimarisini yeniden hatırlayalım
- GeForce RTX 3070 Ti ile kısa bir bakışma
- Testlere geçiyoruz
- 2K RTX ve DLSS kapalı
- 2K RTX ve DLSS Performans
- RTX 3070 Ti ve RTX 3080 Ti karşı karşıya
- Yorumlar
Hepinize iyi günler arkadaşlar. Yeni bir inceleme yazısı ile karşınızdayız. 2K oyunculukta çıtayı daha da yukarı çıkarmayı amaçlayan GeForce RTX 3070 Ti ekran kartı geçtiğimiz hafta resmiyet kazanmıştı. Bu hafta ekran kartını enine boyuna inceliyoruz.
Ampere mimarisini yeniden hatırlayalım
Abisi RTX 3080 Ti ekran kartı gibi RTX 3070 Ti ekran kartı da Ampere mimarisini temel alıyor. Ekran kartını detaylı incelemeye geçmeden önce dilerseniz Ampere mimarisinin sunduğu avantajları kısaca ele alalım.
Oyuncu tarafında Samsung’un 8nm gelişmiş üretim sürecini kullanan Ampere mimarisi yeni nesil RT çekirdekleri ve Tensor çekirdekleri ile oyunlarda deneyimi en üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyor.
Ampere mimarisinin kilit noktalarından birisi Ray Tracing yani ışın izleme özelliği. Oldukça karmaşık bir yapıya sahip bu algoritma ışık kaynağının cinsi, ışınların çarpacağı yüzeyin cinsi çarpma açısı ve objeler arası uzaklık gibi birçok etkeni hesaba katarak gerçek hayattaki gördüğümüz yansımaları taklit ediyor. Ampere mimarisindeki ikinci nesil RT çekirdekleri ile ışın izleme performansı çok daha iyi bir noktaya geldi diyebiliriz.
Diğer taraftan Deep Learning Super Sampling (DLSS) adı verilen teknoloji de kilit öneme sahip. Çizilecek objelerin önce düşük çözünürlükte köşe yumuşatmasız bir şekilde çizildiği bu teknikle elde edilen sonuç daha sonra Tensor çekirdekleri üzerinde çalıştırılan derin öğrenme ağları sayesinde yüksek çözünürlük ve köşe yumuşatmalı hale yükseltiliyor.
Nvidia’nın iki önemli silahının haricinde NVIDIA Studio platformu; 3D, render alma, video düzenleme, hareketli grafik, fotoğrafçılık, grafik tasarım, mimari görselleştirme ve yayıncılık gibi yaratıcı alanlarda kullanıcılara yüksek performans sağlıyor.
Nvidia Broadcast yazılımı Tensor çekirdeklerini kullanarak ses veya oda gürültüsünü engelleme, sanal arka planlar geliştirme, gerçek zamanlı filtreler uygulama, web kamerasında otomatik kare ayarlama ve video gürültüsü engelleme gibi görevler icra ediyor.
Donanım tabanlı hareket bulanıklığı ise hareketli görüntülerin işlenmesi esnasında hareket bulanıklığının oluşturulma hızını arttırıyor. Böylece bir sahnede nesnenin ne kadar hızlı hareket ettiğini tahmin edebiliyoruz.
Bunun yanında 4K 120Hz olarak 48Gb/s bant genişliğinde HDR destekli görüntü aktarımı sağlayan HDMI 2.1 teknolojisi ve daha kaliteli görsellere imkân tanıyan açık kaynak AV1 kodeki de mimarinin avantajları arasında.
GeForce RTX 3070 Ti ile kısa bir bakışma
Evet arkadaşlar elimizdeki GeForce RTX3070 Ti ekran kartı referans tasarım ve abisine göre tasarım tarafında bazı farklar olduğunu söylemek gerek. Bu kez Z çizgisinden oluşan bir çerçeve mevcut. Üst kısmın bir tarafında logolu plaka yer alırken diğer tarafında fanı içerisine alan ikinci plaka bulunuyor.
Çift fanın arasında soğutma bloğu yer alırken siyah ağırlık korunuyor. Yine metal yoğunluğunun hissedildiği kart çift slotlu ve sessiz çalışabilme imkânı sayesinde gündelik işlerde canımızı sıkmıyor.
Kartın çıkış seçeneklerine gelecek olursak slot kısmında 3 adet DisplayPort 1.4a bağlantısını görüyoruz ve DSC yani Display Stream Compression destekli. Bu da uyumlu monitörlerde ve TV’lerde 4K 120Hz’in ötesinde 8K için önem arzediyor. 1 adet HDMI 2.1 ise 4K 120Hz veya 8K 60Hz ekran çıkışı verebiliyor. Güç bağlantısına herhangi bir dokunuş yapmayan Nvidia, referans tasarımda 12 pinli Molex yapısını korumuş. Elbette özelleştirilmiş tasarımlarda farklı yapılar görebiliriz.
Gelişmiş Samsung 8nm sürecini kullanan GA104-400 grafik çekirdeği 17.4 milyar transistörden oluşuyor. 48 işlem kümesinde toplam 6144 CUDA çekirdeği görüyoruz. Çekirdekler 1770MHz hızına kadar turbo ile çıkabiliyor. 8GB GDDR6X bellek ise 9500MHz hızında çalışıyor, 256-bit veri yolu kullanıyor ve 608GB/s bant genişliğine ulaşıyor. Kartın genel enerji tasarımı ise 290W seviyesinde.
Testlere geçiyoruz
BIOS ayarları güncel, Windows işletim sistemi güncel bir sistemde THERMALTAKE TOUGHRAM RGB 2X8 16 GB DDR4 3200 MHz Ram, 1TBSSD, MSI MAG B550 GAMING CARBON WIFI anakart, AMD RYZEN 5 5600X işlemci, THERMALTAKE TH 360 ARGB sıvı soğutma, THERMALTAKE TOUGHPOWER PF1 ARGB 1050W güç kaynağı ve THERMALTAKE VIEW 51 TB ARGB kasa ile test işlemleri gerçekleştirildi. Ürün bağlantılarına aşağıdan ulaşılabilir:
- AMD RYZEN 5 5600X
- MSI MAG B550 GAMING CARBON WIFI
- THERMALTAKE TH 360 ARGB SIVI SOĞUTMA
- THERMALTAKE TOUGHRAM RGB 2X8 16 GB DDR4 3200 MHz
- THERMALTAKE TOUGHPOWER PF1 ARGB 1050W PSU
- THERMALTAKE VIEW 51 TB ARGB KASA
750W tavsiye edilen PSU ile oyun testleri RTX açık ve kapalı konumda ayrıca DLSS kalite ve performans modlarında yapıldı. Şimdi gelin ortalama FPS değerleri, termal başarım, GPU kullanımı, bellek kullanımı gibi değerlerde oyunların aldıkları sonuçlara bakalım. İlk olarak ortalama FPS değerlerini görüyorsunuz:
GeForce RTX 3070 Ti ekran kartının ortalama FPS değerlerini böylece görmüş olduk. Şunu belirtelim testlerde mümkün olan en yüksek ayarları kullanmaya dikkat ediyoruz. RTX ve DLSS teknolojilerinin ne kadar harikalar yaratabileceğini yukarıda sizlere iletmiştik. Testlerde de bunu en iyi şekilde görebiliyoruz. Örneğin 4K ayarlarda Call of Duty ve PUBG oyunlarında sonuçlar çok tatmin edici. Cyberpunk 2077, Metro Exodus ve Control gibi oyunlarda ise ortalama 60fps yakalanabiliyor.
2K çözünürlüklerde ise zaten segmentin oyuncusu olduğu için hiç zorlanmıyor. Özellikle DLSS Performans ve DLSS Ultra Performans ayarlarında FPS değerleri oldukça yüksek. 2K RTX/DLSS açık veya kapalı o anda elde edilen FPS değerlerini gösteren görselleri de aşağıdan inceleyebilirsiniz:
2K RTX ve DLSS kapalı
2K RTX ve DLSS Performans
Termal başarım olarak ekran kartının en düşük 64 derece en yüksek 76 derece civarına kadar ulaştığını görüyoruz. GPU kullanımı ise yüzde 99 seviyesine kadar çıkıyor. Şimdi abisi RTX 3080 Ti ekran kartı ile kısa bir karşılaştırma yapalım.
RTX 3070 Ti ve RTX 3080 Ti karşı karşıya
Gördüğümüz gibi 4K RTX açık ve DLSS Performans ayarlarında RTX 3070 Ti ekran kartı Control oyununda iyi sonuç verirken diğer oyunlarda sahneyi abisine bırakıyor. Daha önce de dediğimiz gibi GeForce RTX 3070 Ti ekran kartı 2K oyunculuk için hazırlanmış.
Evet arkadaşlar RTX 3070 Ti ekran kartı ile ilgili incelemelerimiz bu şekilde. Umarız karar vermek isteyenler için yardımcı olmuştur. Ülkemizde 6.500TL başlangıç fiyatı belirlenen RTX 3070 Ti ekran kartı bakalım nasıl bir fiyat dalgalanması yaşayacak.
Kartın görselleri için Onurhan Keskin'e teşekkürler.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
18182 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, rtx 3080 ti ve