Geçtiğimiz günlerde Ankara'da İNTERGEN Genetik ve Nadir Hastalıklar Tanı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden ayrılan bir personelin giderken tüm hastaların verilerini kopyaladığı ortaya çıktı. Bu veri hırsızlığının tespitini kurum KVKK'ye yapılan veri ihlali bildiriminde saptayabildi.
Şimdilik bilinenlere göre yapılan ihlalden etkilenen kişi sayısı yaklaşık 10 bin. Öte yandan elde kopyalanan bilgiler içerisindeki veri kategorilerinde “kimlik, iletişim, özlük, hukuki işlem, müşteri işlem, işlem güvenliği, risk yönetimi, finans, görsel ve işitsel kayıtlar ile özel nitelikli kişisel veri kategorilerinden sağlık bilgileri ve genetik veri kategorilerinin" olduğunun altı çizildi.
KVKK'nın konuyla ilgili incelemeyi başlattı ve verileri çalınan kişilere de bu bilgi verildi. Ayrıca şirketin faaliyet alanları da şunlar: “Klinik genetik, dismorfoloji, nadir hastalıklar, genetik danışmanlık, maternal fetal tıp-genetik çalışmalar, prenatal tanı, preimplantasyon genetik tanı (PGT), postnatal tanı, klinik raporlama, raporların klinik yorumlanması, fetus ve yenidoğanda postmortem değerlendirme ve otopsi, kanser genetiği farmakogenetik ve kişiye özel tıp, doğuştan metabolizma hastalıkları, iskelet sistemi hastalıkları ve iskelet displazileri, kas hastalıkları-distrofileri, sağırlık ve işitme bozuklukları, nörogenetik hastalıklar, genetik kökenli endokrinolojik hastalıklar, doku kültürü, teşhis çalışmalarına yönelik özel test tasarımı, ayırıcı tanı için yeni nesil dizileme panel testleri, moleküler mikrobiyoloji, patoloji, klinik danışmanlık ve konsültasyon, test organizasyonları ve tıbbi materyal transferi.” Şirket müdürü Latif Zakir Kutun açıklamasında 10 binin küçük bir miktar olduğunu ve bunu şirketten herhangi birinin yapabileceğini söyledi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


İzlerken gu-rur-lan-dım...