Anlık Bildirim

Google yediği ceza nedeniyle Türkiye'deki reklamlarını durduruyor

Google, 10 Ağustos 2020'den itibaren arama sonuçlarındaki alışveriş reklamlarını göstermeyi durduruyor. Rekabet Kurumu'nun kestiği ceza nedeniyle böyle bir karar alındı.

Google yediği ceza nedeniyle Türkiye'deki reklamlarını durduruyor Tam Boyutta Gör

Google’da bir ürün aratıldığında arama sonucunun üstünde ve sağ kenarda ürünün çeşitli e-ticaret sitelerindeki fiyatları listeleniyor. Bu alandaki bilgiler sponsorlu olarak gösteriliyor. Rekabet Kurumu, arama sonuçlarındaki sponsorlu alanların rekabeti ihlal ettiğini gerekçe göstererek Google’a 98 milyon TL idari para cezası kesmiş ve tasarımın değişmesini istemişti. Google, 10 Ağustos’tan itibaren alışveriş reklamlarını kaldıracağını açıkladı.

Google’ın açıklamasına göre 10 Ağustos 2020’den itibaren kullanıcılar arama yaptığında sayfanın üstündeki ve sağ kenarındaki sponsorlu alanı göremeyecek. Google yaptığı açıklamada hem Rekabet Kurulu hem de Avrupa’daki alışveriş davaları nedeniyle yapılacak düzenlemenin iki tarafa da uymasını istediği için arama sonucundaki alışveriş reklamlarını geçici olarak kaldırma kararı aldı. Rekabet Kurumu’nun isteğine göre tasarım değişikliği yapılarak anlaşma sağlanabileceği ve alışveriş reklamlarının geri dönebileceği belirtiliyor.

Google’ın açıklaması şöyle:

“İnternetten bir alışveriş yaptığınızda, aradığınız ürünlere hızlı ve kolay biçimde ulaşmak istersiniz. Reklamverenler de aynı ürünleri tanıtmak ister. İşte bu sebeple Google, kullanıcılarımızı binlerce büyük, küçük satıcı ile her iki taraf için de faydalı biçimlerde buluşturan Alışveriş reklamlarını gösterir. Verilerimiz bu reklamların, reklamverenler için neredeyse yüzde 20 daha etkili olduğunu, maliyetleri düşürdüğünü ve geri dönüşleri artırdığını gösteriyor; Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 82’si, sonuçlar sayfasının Alışveriş Reklam Birimi ile daha faydalı olduğunu düşündüklerini belirtiyor.

Bu yılın başlarında Rekabet Kurumu Google’ın Alışveriş Karşılaştırma Servislerine (AKS) eşit davranması yönünde bir karar verdi. Yanıt olarak, Rekabet Kurumu’na (RK), satıcılardan Alışveriş reklamlarının gösterilebilmesi için AKS’lere Google Alışveriş’le aynı fırsatı sağlayacak ve Alışveriş reklamlarının ürün kalitesini hem kullanıcılar hem de satıcılar için sürdürülebilir kılacak bir dizi tedbir sunduk. Sunduğumuz tedbirler Alışveriş reklamları için Avrupa’da 600’den fazla AKS’nin katılımıyla 3 yıldır başarıyla uygulanan tedbirlere çok benzer bir çözüm yolu içeriyor. 

Ancak, sunduğumuz çözüm önerilerinin Türkiye için kabul edilebilirliği şu aşamada belirsiz. Bu nedenle, faaliyetlerimizi yasal çerçevede sürdürebilmek ve müşterilerimize hazırlık yapabilmeleri için yeterli süreyi sağlamak amacıyla, maalesef 10 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Alışveriş reklamlarını Google’ın Türkiye’deki arama sayfalarından kaldıracağız. Bu bizim için kolay alınmış bir karar değil; bunun tüketiciler, satıcılar ve AKS’ler için daha az seçeneğe ve daha düşük kalite deneyimine sebep olacağına inanıyoruz. Uygulanabilir bir çözüm bulmak için RK ile birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. 

Yılın en yoğun alışveriş aylarına yaklaşırken, bu durumun müşterilerimizin satışlarına yönelik etkisini en aza indirmek üzere onlarla birlikte çalışacağız. Tüketiciler bilgiye ulaşmak için Google Arama’yı, satıcılar da müşterilerine ulaşmak için diğer reklam formatlarını kullanmaya devam edebilecek. Bu sorunları önümüzdeki aylarda çözüme kavuşturabilmeyi ve RK ile Alışveriş reklamlarını Türkiye’ye tekrar getirebilmemizi sağlayacak bir anlaşmaya varabilmeyi umuyoruz.."

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12515 kez okundu.
62 kişi, toplam 66 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
google, rekabet kurumu ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim