Massachusetts Amherst Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar, elektrik üretmek için kullanılan geleneksel yöntemlerin dışına çıkarak oldukça farklı bir teknikle enerji üretmeyi başardı. Bilim insanlarının kullandığı yöntemde elektrik enerjisi su buharından elde ediliyor.
Daha önceki örneklerinde benzer bir şekilde havadaki su damlacıklarının yakalanarak içme suyu elde edilmesine de olanak veren yöntemin kalbinde ise ultra ince bir film tabakasının içine yerleştirilmiş nanoteller yatıyor.
Elektrik üretmek için kullanılan ve Air-gen adı verilen deneysel jeneratörde kullanılan nanoteller, Geobacter olarak bilinen bir bakteri türünden üretilmiş. İçerikteki proteinler, tellere elektriksel iletkenlik özelliği kazandırmış. Milimetrenin 10 binde biri kalınlığa sahip film içine yerleştirilen nanoteller daha sonra dikdörtgen şekle sahip iki adet düz elektrot arasında sıkıştırılmış. Sistemin üstü kısmından bir bölüm ise havayla temas kurmak maksadıyla açık bırakılmış. Bu sayede su buharını yakalayan sistemin elektrik üretmesi mümkün hale getirilmiş.
Duvar boyalarını elektrik üretir hale getirebilir
Araştırmacılar, henüz prototip aşamasında olan cihazın küçük elektronik aletleri, Sahra Çölü gibi kuru bir bölgeden elde ettiği elektrikle çalıştırabildiğini ifade ediyor. Bilim insanları, devam eden çalışmalar kapsamında ise E.coli bakterisine ait bir türle daha çok protein içeren teller ürettiklerini de belirtiyor. Bu da haliyle daha fazla elektrik enerji anlamına geliyor.
Sistemin geniş ölçekteki potansiyel kullanım alanları ise bir hayli heyecan verici. Araştırmayı yöneten bilim insanları Jun Yao ve Derek Lovley yaptıkları açıklamada, “Söz konusu teknolojiyi duvar boyalarına entegre edebiliriz. Böylece evinizin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamaya başlayabilirsiniz. Ya da Air-gen ile üretilen harici sistemlerle şebekeden bağımsız elektrik üreten araçlar geliştirebiliriz.” ifadelerini kullanmış.
Araştırmacılar, nanotel üretimini endüstriyel ölçekte gerçekleştirmeye başlayabilirlerse sürdürülebilir enerji üretimine ciddi katkılar yapacaklarını umuyor. Araştırma sonuçları Nature dergisinde yayınlandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.