Anlık Bildirim

HÜRJET için teslimatlar ertelendi: İşte resmi son bilgiler

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yayımlanan “2024-2028 Savunma Sanayii Sektörel Strateji Dokümanı”nda Türkiye’nin yerli jet eğitim uçağı HÜRJET’in teslimat tarihinin ertelendiği bildirildi.
HÜRJET için teslimatlar ertelendi: İşte resmi son bilgiler Tam Boyutta Gör
Savunma Sanayii Başkanlığı bir süre önce 2024-2028 Savunma Sanayii Sektörel Strateji Dokümanı’nı yayınlayarak gelecek dönemdeki faaliyetlere ilişkin bilgiler paylaştı. Bu raporda Türkiye’nin yerli jet eğitim uçağı HÜRJET’in teslimat tarihinin ertelendiği bildirildi.

HÜRJET için hedef 2027

Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin özgün projesi olarak 2017 yılında çalışmalara başlanan ve Türkiye’nin ilk insanlı jet motorlu uçağı olan HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdiği 25 Nisan 2023 tarihinden itibaren 10 kez uçuş gerçekleştirdi. Daha önceki açıklamalarda HÜRJET’in 2025 yılında teslim edileceğine değinilmişti. Ancak bir süredir yeni TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu bu tarihin çok iyimser olduğunu ve 2026 yılının gerçekçi bir hedef olduğunu ve bu tarihi hedeflediklerini belirtiyor.

SSB raporunda ise HÜRJET’in sözleşme kapsamında ilk teslimatının 2027 yılında yapılacağı belirtiliyor. Raporda, 2027 yılında 4 adet Blok-0 ve 2028-2029 yıllarında aynı konfigürasyona sahip 12 adet Blok-1 uçaklarının teslimatının öngörüldüğü belirtiliyor. HÜRJET Projesi kapsamında üretilen prototip uçak ile 18 Mart 2023 tarihinde ilk taksi ve 25 Nisan 2023 tarihinde de ilk uçuş gerçekleştirilmişti.

KAAN için yerli top sistemi

HÜRJET için teslimatlar ertelendi: İşte resmi son bilgiler Tam Boyutta Gör
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın muharip uçak ihtiyacının karşılanması amacıyla başlatılan Milli Muharip Uçak Geliştirilmesi (KAAN) Projesi için de bazı bilgiler verildi. 2028 yılında envantere girişi planlanan KAAN’a entegre edilecek top sisteminin yerli ve millî imkânlarla geliştirileceği belirtildi.
HÜRJET için teslimatlar ertelendi: İşte resmi son bilgiler Tam Boyutta Gör
KAAN için ayrıca kritik alt sistemlerin yerli olarak geliştirilmesi de sürüyor. 2025 tarihi itibariyle yerli olarak geliştirilen aşağıdaki tabloda yer alan alt sistemlerin uçak entegrasyonuna başlanacak. 2028 yılında envantere verilmesi hedeflenen Blok-10 uçakları, yukarıdaki tabloda yer alan yerli alt sistemler ile teslim edilecek.

F-16 Blok-30’larda Özgür modernizasyonu 2025’te tamamlanacak

HÜRJET için teslimatlar ertelendi: İşte resmi son bilgiler Tam Boyutta Gör
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde yer alan F-16 uçaklarımızın, yapısal servis ömrünün uzatılması ve uçakların ileri teknoloji aviyonik kabiliyetlere sahip olmasını sağlayan F-16 Yapısal iyileştirme ve Özgür Modernizasyonu Projesi (Özgür-1) sürüyor. Envanterde bulunan tüm F-16 Blok-30 uçaklarına hem yapısal iyileştirme hem de Özgür modernizasyonu uygulanmasına yönelik faaliyetler devam etmekte olup 2025 yılı sonuna kadar modernizasyonların tamamlanması hedeflenmekte.

Özgür-1 modernizasyonu sonrasında ise Özgür-2 modernizasyonu başlayacak. SSB ile TUSAŞ arasından “F-16 Blok-30 ile “F-16 Blok-40/50 Özgür-2 Projesi” Sözleşmeleri Mayıs 2023’te imzalandı.

Bu projeler sonucunda; hâlihazırda millî olarak geliştirilen ve geliştirilmekte olan haberleşme, radar, seyrüsefer, kendini koruma ve silah sistemleri ile gelişmiş görev bilgisayarı çözümlerinin F-16 platformlarına entegrasyonu sağlanacak. Özgür-2’nin de 2027’de tamamlanması hedefleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim