Birleşik Krallık’ta bulunan Plymouth Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 190’dan fazla ülkede kabul edilen Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için gereken önlemler ile ilgili yeni bir araştırma yayınladı.
Aquatic Conservation isimli akademik dergide yayınlanan araştırma, şu sıralar Glasgow’da devam eden Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP26) bulunan ülkeleri hedef aldı. Bilim insanları araştırmalarında, okyanuslara yönelik önlemler artırılmazsa iklim değişikliklerinin etkilerini azaltmayı amaçlayan Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine ulaşılamayacağını belirtti.
Araştırmacılar paylaştıkları raporda; bilim insanlarının okyanusların iklim değişikliklerinin etkilerini hafifletmede ve ağırlaştırmadaki öneminin farkında olduğunu; ancak durumun politikacılar tarafından görmezden gelindiğini ifade ederek ülke yöneticilerine çağrıda bulundu.
Ayrıca çalışmada, okyanusların iklim değişikliklerinden etkilenen yerlerin başında geldiği vurgulandı. Uzmanlar, küresel ısınma sebebiyle ortaya çıkan aşırı ısının %90’ının okyanus tarafından emildiğini belirtti. Buna ek olarak da iklim değişiklikleri sebebiyle atmosferden emilen karbondioksitin okyanus asitlenmesini ciddi derecede artırdığının altı çizildi.
Çalışmanın baş yazarı Prof. Dan Laffoley de yaptığı açıklamalarda dünya liderlerine seslendi: “Kaybedecek zamanımız yok. Okyanus sistemindeki değişiklikler yüzyıllarca devam edecek, bu sebeple de iklim krizi daha da kötüleşecek. Okyanuslara yönelik önlemleri artırmamız şart çünkü insanların hayatta kalması için okyanusların korunması gerekiyor.”
‘Hayatta kalmak istiyorsak önlem almalıyız’
Uzmanlardan Prof. Hall Spencer da yaptığı açıklamalarda, “Okyanusların ısınması tropikal fırtınaları etkiliyor ve su döngüsünü yoğunlaştırarak yoğun yağışlara, güçlü rüzgârlara, büyük fırtınalara yol açıyor. Bu doğal afetler de insanlığı olumsuz bir şekilde etkiliyor. Bu yüzden iklim değişikliği ile mücadele etmek istiyorsak okyanus ısınması ve asitlenmesi konusunda önlem almamız ve bu süreci yavaşlatmamız gerekiyor. Sera gazı emisyonlarını, avcılığı ve su kirliliğini azaltmak alabileceğimiz önlemlerin başında yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Bilim insanlarına göre son otuz yılda okyanus sıcaklıkları, önceki otuz yıla göre sekiz kat daha hızlı bir artış gösterdi. Bu hızlı değişimin sonuçları da gezegen üzerinde birçok felakete sebep oldu. Araştırmacılar da bu yüzden insan ırkının yaşamını devam ettirmesi için okyanusların küresel bir korumaya ihtiyacı olduğunun ısrarla altını çizmeye devam ediyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.