Gökbilimciler, şimdiye kadar bilinen ilk dörtlü asteroit sistemini gözlemlediler. Asteroit 130 Elektra olarak bilinen ve 19. yüzyılda keşfedilen asteroitin etrafında iki uydu bulunduğunu düşünülüyordu ancak yeni çalışmalar etrafında üç uydu bulunduğunu ve kendisiyle beraber bunun ilk dörtlü asteroit sistemi olduğu keşfedildi.
İlk dörtlü asteroit sistemi, bir algoritmayla keşfedildi
Asteroitler çoğunlukla uzayda tek olarak yer alırlar ancak bazı durumlarda kütle çekimsel olarak çift halinde yer aldıkları da gözlemlendi. Şimdiye kadar çok azı ise büyük bir asteroitin etrafında dönen iki uyduyla beraber üçlü asteroit sistemleri olduğu keşfedildi. Bunlardan birisi de Elektra'ydı ve o da etrafındaki iki uyduyla beraber Güneş'in etrafında dönüyorlardı.
Tayland ve Fransa'dan bir ekip, Elektra'nın etrafında 2 değil 3 uydu olduğunu gözlemledi ve bu durum Elektra'yı bilinen ilk dörtlü asteroit sistemi haline getirdi. 1873 yılında keşfedilen Elektra yaklaşık 200 km'lik çapa sahip ve 2003 yılında Elektra'ya 1300 km mesafede her beş günde bir etrafında dönen bir uydusu olduğu tespit edildi. Gözlemlenen ilk uydu 6 km çapındaydı. Yıl 2014 olduğunda gökbilimciler yörüngede bir uydu daha olduğunu belirttiler. Elektra'nın ikinci uydusu her 1.2 günde 500 km'lik bir yörüngeyi tamamlayan 2 km'lik daha küçük bir uyduydu.
Yeni keşfedilen ve Elektra'yı bilinen ilk dörtlü asteroit sistemi statüsüne getiren üçüncü uydu, yalnızca 16 saatte yörüngesini tamamlıyor.
Yeni uydu aslında yeni sağlanan görüntülerle bulunmadı. Üçüncü uyduyu açığa çıkaran Dr. Anthony Berdeu'nun geliştirdiği bir algoritma oldu. Berdeu, ana asteroitten gelen ışığın parlamasını azaltan ve onu görüntüden kaldırarak daha soluk nesnelerin görünür hale gelmesine izin veren algoritmasıyla 2014 yılında ikinci uydunun keşfedildiği görüntüleri inceledi. İki farklı veri kümesini inceleyen Berdeu ve diğer gökbilimciler üçüncü uydunun varlığını buldular.
Gökbilimciler, ilk dörtlü asteroit sistemini keşfetmiş olsalar da bu sayının artabileceğini belirtiyorlar. Ekip, geliştirilen algoritmayla diğer asteroitleri ve güneş sistemi nesnelerini görüntüleyebileceklerini ve potansiyel olarak diğer gizli uyduları bulabileceklerini söylüyorlar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.
Vay bee, bu cihaz xiaomi çıktı ben de diyordum kim üretmiş..
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
Über