Kepez-1 HES’e takılacak türbin üretiminin en kritik aşamalarından biri olan model türbinin tasarımı ve testleri TOBB ETÜ’de gerçekleştirildi. Testlerin başarıyla sonuçlanmasının ardından HES’e takılacak gerçek boyutlardaki türbinin üretimini de İzmir’de kurulu Gimas A.Ş. yaptı. Projenin jeneratör tasarımını TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi üstlenirken, üretimi ise TEMSAN tarafından yapıldı.
Ekim'de yeniden elektrik üretecek
Türkiye’de üretilen ilk türbinin 36 bin haneye elektrik sağlayan Kepez-1’e takılması için mayıs ayı itibariyle enerji üretimi durduruldu ve eski ekipmanlar sökülmeye başlandı. Santralin ekim ayı itibariyle yeni ekipmanlarıyla birlikte elektrik üretmeye başlaması planlanıyor.
Yurtdışındaki testlerin maliyeti 400 bin euro
Projenin TOBB ETÜ’deki yürütücüsü Prof. Dr. Selin Aradağ Çelebioğlu’na göre Kepez-1 kapasitesindeki bir santralin sadece model testlerinin yurtdışında yapılmasının maliyeti 400 bin euro. Türkiye’de özel sektöre ve kamuya ait 600’ün üzerinde hidroelektrik santral bulunuyor. Sadece kamuya ait santrallerin yenilenmesi bile bu yolla 250-300 milyon euro’ya ulaşabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5519 kez okundu.
25 kişi, toplam 26 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
yerli üretim, hidroelektrik santral ve