Anlık Bildirim

InSight uzay aracı, Mars rüzgarlarının sesini kaydetti

Amerikan uzay ajansı NASA, Mars'taki rüzgar esintilerinin ses kaydını yayınladı. 26 Kasım'da Kızıl Gezegen'e iniş yapan InSight gözlem aracı tarihte bir ilki gerçekleştirdi.
NASA'nın geçtiğimiz haftalarda Mars'a iniş yapan InSight uzay aracı, Kızıl Gezegen'deki gözlemlerine yavaş yavaş başlıyor. Bugün bir basın toplantısı düzenleyen NASA, InSight'ın Mars'taki rüzgar seslerini kaydettiğini ve bu ses kaydını Dünya'ya gönderdiğini açıkladı.

Toplantıda konuşan NASA'lı bilim insanı Tom Pike,"InSight, Mars'taki sesleri insan kulağının duyabileceği frekansta kaydedebilen ekipmanlara sahip. Daha önce Mars yüzeyine indirdiğimiz hiçbir uzay aracı buna sahip değildi." sözlerini kullandı.

Yayınlanan rüzgar sesleri InSight'ın hava basıncı sensörü ve sismometresi kullanılarak kaydedilmiş. NASA, rüzgar esintilerinin güneş panelleri üzerinde titreşimler oluşturduğunu ve ses kaydının bu şekilde alındığını söylüyor. Rüzgarın hızının ise saatte 20-25 kilometre civarında olduğu tahmin ediliyor.

NASA'nın 1976 yılında Mars'a indirdiği Viking 1 ve 2 uzay araçları da aslında benzer sinyaller kaydetmişti. Ancak bu kayıtlar insanların duyabileceği frekanslarda değildi. Bu anlamda InSight'ın gönderdiği ses kaydı tarihte bir ilk olarak dikkat çekiyor.

Yayınlanan ses kayıtlarıyla ilgili bazı ifadeler kullanan NASA'lı bilim insanı Don Banfield,"Mars'ta, InSight uzay aracının üzerinde oturuyor olsaydınız duyacağınız sesler işte tam olarak bu olacaktı. Ses kaydının farklı bir dünyadan geldiği hissedilebiliyor." şeklinde konuştu.

Sismometreden elde edilen işlenmemiş kayıt (Kulaklık Öneriliyor):



Daha duyulabilir olması için iki oktav artırılmış kayıt:



Basınç sensörünün kaydettiği sesler:

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim