Çin Ulusal Uzay Dairesi, önümüzdeki yıl Mars'a gönderilecek olan yeni gözlem aracını ilk kez ortaya çıkardı. Henüz resmi bir isme sahip olmayan gözlem aracının ağustos ayında fırlatılması planlanıyor
Mars depremlerinin nasıl bir ses ürettiğini muhtemelen hiç merak etmemişsinizdir. Ancak NASA'nın yayınladığı yeni ses kayıtları yine de ilginizi çekebilir.
NASA'nın ünlü gözlem aracı Curiosity, uzaydan görüntülendi. Kızıl Gezegen'in yörüngesinde görev yapan MRO isimli uydu, aşağıdaki fotoğrafı yakaladı. İşte detaylar:
NASA'nın 2012 yılında Mars'ın yüzeyine indirdiği Curiosity gözlem aracı, Mars atmosferinde önemli oranda metan gazı tespit etti. Peki metan gazı keşfi ne anlama geliyor?
Mars'ın uyduları Phobos ve Deimos, dünyanın en büyük uzay ajanslarını bir araya getirdi. İşte JAXA, CNES, NASA ve Almanya Havacılık ve Uzay Dairesi'nin dev iş birliği:
Çin Ulusal Uzay Dairesi, önümüzdeki yıl Mars'a dev bir misyon düzenlemeyi planlıyor. Görev başarıyla sonuçlanırsa Çin, Kızıl Gezegen yüzeyine iniş yapabilen ikinci ülke olacak.
NASA, 2020 yılında Kızıl Gezegen'e göndermeyi planladığı gözlem aracıyla milyonlarca kişinin ismini Mars yüzeyine indirecek. 'İsmini Mars'a gönder' projesine Türkiye damgasını vurdu.
NASA, Mars 2020 görevi için yeni bir "isminizi Mars'a gönderelim" projesi başlattı. Aşağıdaki linkten kayıt olarak isminizi Kızıl Gezegen yüzeyine gönderebilirsiniz.
InSight uzay aracı Mars'taki ilk depremini kaydederek tarihte bir ilki başardı. Aralık ayında yüzeye yerleştirilen sismometre tam dört aydır Kızıl Gezegen'i dinliyordu. İşte ilk sarsıntının ses kaydı:
Birleşik Arap Emirlikleri’nin Mars gezegenine göndermeyi planladığı Umut adlı uzay aracının yapımı neredeyse tamamlanmak üzere. 2021'de Mars'a ulaşacak araç, gezegenin atmosferini inceleyecek.
Mars'ta güneş tutulmaları nasıl görünüyor? Curiosity gözlem aracı Kızıl Gezegen'deki iki farklı tutulmaya ait görüntüler yakaladı. İşte Phobos ve Deimos'un Güneş'in önünden geçerkenki görüntüleri:
NASA önümüzdeki yıl Mars'a küçük bir helikopter göndermeyi planlıyor. Uzay ajansının yeni projesi keşif programlarının geleceği için çok büyük bir potansiyel taşıyor.
Mars'taki dev bir toz fırtınasının ardından Dünya'yla iletişimi kopan Opportunity'nin yakaladığı son fotoğraflar ortaya çıkmaya devam ediyor. İşte uzay aracının yakaladığı son panoramik fotoğraf:
NASA, kızıl gezegen Mars'tan Dünya'ya örnek maddeler getirmek için hazırlıklara başladı. Uzay ajansının hedefi örnek maddeleri getirecek olan aracı 2026 yılında Mars'a göndermek.