Anlık Bildirim

Apple Pay ve NFC sektör için bir devrim mi? Yoksa sadece Apple için yeni bir şey mi? Bölüm:2

Dün yayınladığım yazının ikinci bölümünde tasarım ve NFC gibi detaylarda söz edeceğimin sözünü vermiştim. Tabi fiyat konusuna da geleceğiz. [Yazının ilk bölümü için tıklayınız]

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın tasarımsal çizgileri açıkçası diğer iPhone modellerine göre daha kimliksiz duruyor. Alışıldık görünüm yıkılarak daha oval hatlarla büyüyen telefonlar, özellikle parmak izi okuyuculu eve dönüş butonunun da etkisiyle alttan ve üstten geniş boşluklarla karşımıza çıkıyor.
 
Apple Pay ve NFC sektör için bir devrim mi? Yoksa sadece Apple için yeni bir şey mi? Bölüm:2
Çerçeve kalınlıkları kısmında ise Koreli ve Çinli bazı telefon modellerinden sonra Apple’a yakıştıramadığımız bir sonuç görüyoruz.

Alt üst boşluklar 4.7” modeli bir yere kadar kurtarıyor fakat 5,5” modeli ne yazık ki diğer rakip modeller karşısında çok daha kaba ve büyük görünen bir hale getiriyor. İşin enteresan tarafı ise normalde kasa büyürken hatları inceltmek daha kolayken büyüyen ekran ile birlikte kalınlaşan bir cihaz ile karşılaşıyoruz.
 
Apple Pay ve NFC sektör için bir devrim mi? Yoksa sadece Apple için yeni bir şey mi? Bölüm:2

Tabi zevkler renkler tartışılmaz bunların kişisel yorumlarım olduğunun altını çizmem gerek. Bana en garip gelense Apple’ın neden küçük telefon ürettiklerini açıklarken neden büyüttükleri konusuna çok girmemiş olması. Yani talep mi vardı? Pazar mı bu yöndeydi? Büyük daha mı iyiydi gerçekten? Rakipler bir işi doğru yapmıştı da Apple yeni mi fark etmişti? Sorular devam eder gider…
 
Apple Pay ve NFC sektör için bir devrim mi? Yoksa sadece Apple için yeni bir şey mi? Bölüm:2
Gerçi Apple da telefonlar üzerinde pek durdu diyemeyiz. Keyifle söz edecekleri çok şey olmayınca hızlıca detayları verip Apple Pay ve Apple Watch’a yoğunlaştılar.

Aslına bakarsanız bu konuda daha önce geçmişi olmamasına rağmen birkaç senede en iyi mobil işlemci üreticisi olmaları bile tek başına gurur kaynağı iken, bana göre en iyi mobil işlemci olan ve asıl heyecan verici detay A8’i bile telefonları çok göz önünde tutmamak adına detaylandırmadan geride bıraktılar.

Gerçi A8 büyük ihtimal ile önümüzdeki birkaç ay için en çok konuşulan konu olacak. Android camiası 4, 8 çekirdek derken 2 çekirdekli 64bit yapısı ve güçlü GPU’su ile A8, en iyi olmayı sürdürecek gibi duruyor.

Saat konusunda konuşmak için henüz erken. Elimizde eleştiri için gerekli önemli detaylar yok. Misal o yandaki teker olmadan da cihazı kontrol edebiliyor muyuz? Pil süresi tam olarak ne kadar? Ekran gün ışığı altında görünebiliyor mu? Telefon ile eşlendiğinde telefon bataryasına ne kadar yük bindiriyor? Cevaplanması gereken bir çok soru var bu yüzden saatin detaylandırılmasını beklemek gerekli.

NFC ve Apple Pay

Biz NFC’e dönelim ve Apple’ın uzun bir süredir telefonlarında yer vermediği ve yer vermemek için de türlü türlü teknolojiler geliştirdiği bu teknolojiyi kullanan Apple Pay’i değerlendirelim. Apple, teknolojinin geleceğini belirleyen ve ne tutar ne tutmaz bilen bir firma olunca(!) aforoz edilen NFC’nin sisteme dahil olması üzerinde çok durmadan Apple Pay’i anlattılar. NFC eklenmişti ama Apple Pay vardı NFC onun bir uzantısıydı tabi.

NFC’nin gerekli olduğunu anlamaları o kadar fazla zaman aldı ki şu an orta sınıf Android cihazlarda dahi yer bulan teknolojiyi ne yazık ki iPhone 5 ve 5s gibi modern cihazlara sahip Apple kullanıcıları kullanamıyorlar. Apple Pay ve NFC teknolojisinin diğer nimetleri için iPhone 6’a geçmek şart.

Apple Pay içinse söylemek gerek bu teknoloji Apple açısından çok önemli. Rakibi Google, uzun bir süredir Google Wallet ile bu pazarda ve sadece Android cihazlar değil Apple ürünleri tarafından da kullanılabilen bir araç sunmuş durumda. Apple Pay’in avantajlarını görebilmek için en yakın rakibi Google Wallet ile karşılaştırmak gerek.

Google’ın kendi sistemleri içinde uzun süredir Google Wallet ile ödeme entegre edilmiş durumda ve MasterCard Paypass hizmeti veren 300000’den fazla noktada kredi kartınızı cebinizden çıkartmaya gerek olmadan telefonla ödeme imkanı sunuyor.

Konu kullanım kolaylığı olduğunda ise Apple Pay, Google Wallet ile karşılaştırıldığında cihaz uyku modundayken bile aktif edilebiliyor oluşu ile daha pratik bir kullanım sunuyor. Google Wallet için cihazı uyandırmanız, programı açmanız ve pin numaranızı girmeniz gerekli.

Fakat Apple Pay sadece kredi kartı ile ödeme üzerine kurulu bir sistemken Google Wallet, banka hesabından ödeme yapılabilmesini, hediye kartlarla cüzdana para eklenmesini, arkadaşlarınıza sadece eposta adreslerini girerek para göndermenizi destekliyor.

Bir ödeme ve para transferi ekosistemi olarak bakıldığında Apple ve Android cihazlarda çalışabiliyor olduğu da düşünüldüğünde Apple Pay’e göre çok daha fazla insana çok daha fazla şey yapabilme imkanı sunuyor. Kısacası sadece satın alma esnasında size yardımcı olmuyor, para transferi konusunda da kolaylıklar sağlayarak ödeme işini olabildiğince kolaylaştırmaya çalışıyor.

Güvenlik konusunda ise Apple, banka onaylı bir süreç işletiyor ve parmak izi, özel şifreleme yöntemleri ile bilgilerinizi olabildiğince güvenlik altında tutacağı sözünü veriyor.

Google Wallet’a para eklemek için internet sitesine girmek ve kredi kartı bilgilerini tanımlamak yeterli oluyor. Yine veriler şifreli tutuluyor ve Apple Pay’de olmayan bir şekilde ödemeleri 7/24 kontrol ederek %100 para iadesi garantisi sunuluyor. Yani sistemde bir şekilde izinsiz bir harcama olursa bu para Google garantisi altında ve size geri ödeniyor.

Kısacası bazıları finans sektörü için çağ atlama olarak tanımlasa da bir çağ atlama varsa o da Apple kullanıcıları için oluyor. Her ne kadar sadece en yeni iPhone sahipleri bunu kullanabilecek olsa da artık bir ödeme sistemleri var ve NFC teknolojisi sonunda cihazlarında yer bulmuş durumda.

Bu Apple için büyük bir adım ama sektör için zaten diğerlerinin de içinde bulunduğu ve denemeleri süren bir pazar. Zira Google Wallet’ın sitesine girer ve incelerseniz Apple’ın kapsama alanına aldığı bir çok şeyi zaten kapsadığını ve ödeme yapmayı desteklediğini görürsünüz. Kullanmak isteyen için sistem çalışır durumda ve şimdiden hazır.

Telefonların satış fiyatları konusu ise oldukça karmaşık.
Çok değil yılın 2. yarısında tanıtılan tepe model telefonların 2200-2500TL aralığına yerleştiğini gördük. Bu yüzden yeni iPhone’ların da buna benzer bir fiyatlandırma ile geleceğini tahmin ediyorduk. iPhone 6, 2255TL ile 2949TL bandında satışa çıkmış durumda.

iPhone 6 Plus ise biraz daha abartı fiyatlandırma ile geliyor ve 2543TL ile 3119TL fiyat aralığında tüketici ile buluşuyor. (11.09.2014 tarihi itibariyle Apple Store Türkiye havale ile alım fiyatları)

16GB’lık hafıza bir çoklarına yeter gibi görünse de aslında 2015 yılının sonlarına kadar piyasada kalacak bir model için komik kalan bir depolama alanı. 32GB’lık seçenek de ortadan kaldırıldığı için ileriye dönük yatırım yapacaklar için iPhone 6’nın 2649TL, iPhone 6 Plus’ın da 2831TL’den satışa çıkan 64GB modelleri daha iyi bir seçim olacaktır.

Android tarafında ise en pahalı model olan M8, 2500TL’den pazara sunulmuştu fakat 16GB dahili hafızaya sahip olmasına rağmen 128GB’a kadar SD kart destekliyor oluşu fiyat konusunda iPhone’lara nazaran daha avantajlı olmasını sağlıyor.

M8 aslında kötü bir örnek çünkü şişirme bir fiyatı var piyasaya sürülmek üzere olan Xperia Z3’ün de yine Z2 ile benzer bir fiyat ile çıkacak olması Z3 Compact’ın da biraz daha aşağıda konumlanacağı düşünüldüğünde hiç kuşkusuz iPhone’lar en pahalı telefonlar olma özelliklerini kimseye kaptırmamış oluyorlar.

Alıcı bulacaklardır elbet ama artık rakipleriyle aynı boyutta oluşları rakiplerinden çok çok daha pahalı satılmalarını kabul edilebilir yapacak mı bunu zaman gösterecek.

Yazım genel olarak Apple’ın dönüşümü ve her dönüşüme hikaye bulabiliyorken iPhone 6’da hikayelerin tükenmesine atıfta bulunulan sunumun açık bir eleştirisi özelliğini taşıyor. En azından ben bunu amaçladım.

Bazı arkadaşlar konuyu iOS ve Android savaşına bazıları da Samsung, Apple çekişmesine çekmeye çalışmış fakat burada diğer markaların çok iyi yaptıkları şeylerden söz edilmiyor. Sadece Apple’ın yapılanları yaparken nasıl oluyor da geçmişte savunduğu bazı şeyleri pas geçtiğine ve bu pas geçiş esnasında yeni bir hikaye uydurma arayışına bile girmemesine dikkat çekiyor o kadar. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3120 kez okundu.
149 kişi, toplam 163 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
canlı yayın, iphone 6 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim