Anlık Bildirim

Apple ve FBI arasındaki veri şifreleme savaşı devam ediyor

Devletler ve şirketler arasındaki kişisel bilgilerin güvenliği konusundaki çekişme devam ediyor. Apple, FBI'ya olumlu yanıt vermeyerek kişisel bilgiler konusunda bir kararlı duruş sergiliyor.
 
Apple ve FBI arasındaki veri şifreleme savaşı devam ediyor
    Apple ve FBI arasında kişisel bilgilerin korunması konusundaki anlaşmazlık devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletindeki San Barnerdino terör saldırısının zanlılarının birisine ait iPhone 5C'nin şifresinin kırılmasını isteyen FBI'ya Apple'dan olumsuz yanıt gelmişti.
    FBI ise durumu bir ileri aşamaya taşıdı ve mahkeme kararı çıkartarak Apple'ı elindeki iPhone 5C'yi kırması konusunda zorlamaya başladı. FBI'ın isteği sadece elindeki iPhone'un şifresinin kırılması ve zanlının iCloud'taki bilgilerine erişim sağlanması. Apple Ceo'su Tim Cook ise bunun müşterilerin güvenliğine karşı atılmış kabul edilemez bir adım olacağı görüşünde.
    Telefonu zorlayarak kırmak istemeyen FBI'ın korktuğu şey standart bir iPhone güvenlik uygulaması olan 10 kez yanlış şifre girildiğinde verilerin silinmesi. Aslında FBI sadece elindeki iPhone 5'in güvenliğinin kırılması için "makul teknik yardım" almak istediğini söylüyor. Apple'dan da "verileri otomatik silme" uygulamasını etkisiz hale getirmesini ve sınırsız şifre girilmesinin önünü açmasını istiyor. Yani FBI kısaca şifreyi sürekli deneyerek (çeşitli yazılımlar yoluyla olsa gerek) cihazın şifresini zorla kırmayı deneyecek.

   Bunun dışında mahkeme Apple'ın FBI'ın elindeki cihaza özel bir firmware güncellemesi hazırlayabileceği ve bu güncellemenin Device Firmware Upgrade (DFU) modu, Recovery modu (Kurtarma modu) veya FBI için hazırlanmış özel bir mod yoluyla yüklenebileceğini söylüyor. FBI bu güncelleme için de Apple'a ihtiyaç duyuyor; çünkü güncellemeden önce cihaz bu güncellemenin Apple'a ait olup olmadığını doğruluyor.

   FBI'ın isteklerinin gayet makul olduğunu düşünen hükümet yetkilileri de var. Örneğin Arkansas senatörü Tom Cotton'ın açıklaması şu şekilde: "Apple, ölü bir Işid teröristinin mahremiyetini korumayı Amerikan halkının güvenliğinin üstünde tutmayı seçti"
    Diğer taraftan Apple'ın Ceo'su Tim Cook ise "Teröristlere karşı sempatim yok. Fakat Birleşik Devletler hükümeti öyle kolayca yapamayacağımız, çok tehlikeli olabileceğini düşündüğümüz bir şeyi istiyor. Bizden iPhone'a bir arka kapı açmamızı istiyorlar"
    İki taraf olaylara farklı açıdan baksalar da Apple'ın çekindiği şeyin ileride FBI'ın isteklerinin artarak devam etmesi olduğunu söyleyebiliriz. Edward Snowden olayında olduğu gibi devletin çıkarı için kişisel mahremiyetin tamamen bir kenara bırakılmasını da isteyebilirler.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4730 kez okundu.
21 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, fbi ve Güvenlik
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim