Anlık Bildirim

Japonlar 'Kozmik Elmas'a ulaştı: Hayabusa'nın 3.5 yıllık uzay yolculuğu sona erdi

JAXA'nın 2014 yılında fırlattığı Hayabusa2'nin 3.5 yıllık uzay yolculuğu sona erdi. Elmas şeklindeki 'Ryugu' asteroitine ulaşan uzay aracı, gök taşında toplayacağı örneklerle beraber Dünya'ya dönecek.
Japonya'nın bundan tam 3.5 yıl önce, 3 Aralık 2014 tarihinde fırlattığı Hayabusa 2 uzay aracı nihayet hedefine ulaştı. 3.2 milyon kilometrelik dev uzay yolculuğunun sonuna gelen Hayabusa 2, bugün itibarıyla 'Ryugu' isimli gök taşını incelemeye başlayacak.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı tarafından yapılan açıklamalara göre Hayabusa 2; şu anda Ryugu'nun yörüngesinde, yüzeyden yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Burada son ayarlarını yapan uzay aracı, yörüngedeki dengesini sağlamasının ardından gök taşının yüzeyine yaklaşmaya çalışacak. Hayabusa 2'nin önümüzdeki ay sonuna kadar Ryugu'nun yüzeyiyle olan mesafesini 5 kilometreye kadar indirmesi bekleniyor.

Gök taşından Dünya'ya örnekler getirecek


Japonya'nın Hayabusa 2 görevindeki en önemli amacı Ryugu'dan Yeryüzü'ne toprak ve taş örnekleri getirmek olacak. Hayabusa 2, bu doğrultuda öncelikle asteroiti en ince detayına kadar inceleyecek. Sonrasında ise Japon bilim insanları çok enteresan bir işe imza atıp bazı patlayıcılar yardımıyla Ryugu'nun yüzeyinde bir krater oluşturmaya çalışacaklar. JAXA, böylece asteroit yüzeyinin altından taze örnekler çıkarıp bu örnekleri Dünya'ya getirmek istiyor.

Hayabusa 2 görevinin yöneticisi Dr. Makoto Yoshikawa, gök taşından parça çıkarma sürecini,"Öncelikle göktaşının yüzey özelliklerini dikkatlice incelemek istiyoruz. Bu şekilde malzeme alacağımız örneği belirleyeceğiz. Daha sonra ise uzay aracından bir parça ayrılacak. Hayabusa 2 güvenli bir mesafeye kadar uzaklaşınca bırakılan parça patlatılarak göktaşının içine doğru bir miktar girecek. Hayabusa, uzay taşında oluşacak kraterden taze örnek parçalar alacak." ifadeleriyle anlatıyor.


Hayabusa'nın Ryugu'daki gök taşını inceleme ve örnekler toplama görevinin 18 ay sürmesi bekleniyor. Uzay aracı bu süreç boyunca toplam 3 kez örnek toplama girişiminde bulunacak. Görevin tamamlanmasının ardından ise Hayabusa 2019 yılında Yeryüzü'ne doğru harekete geçecek. Hayabusa'nın topladığı örneklerle beraber 2020 yılında Dünya'ya ulaşması bekleniyor.

Yaklaşık 6 milyar yaşında olan Ryugu'nun Güneş Sistemindeki yaşamın yapı taşları olan organik materyaller içerdiği düşünülüyor. Japon bilim insanları, Ryugu'dan getirilecek örneklerin Güneş Sistemi'nin oluşumuna ve evrimine dair çok önemli bilgiler verebileceğini düşünüyor.
Japonya daha önce Hayabusa 1 göreviyle Itokawa asteroitine ulaşmış ve 2010'da bu asteroitten Yeryüzü'ne numuneler getirmeyi başarmıştı. JAXA Hayabusa 2 ile birlikte şimdi biraz daha ileriye gidip çok daha fazla örnekle Dünya'ya dönmek istiyor. Bakalım Hayabusa 2 bu zorlu görevini tamamlayabilecek mi. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11469 kez okundu.
12 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
JAXA, japonya uzay araştırma ajansı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim