Anlık Bildirim

Laboratuvarda yetiştirilen etler için utanç verici gelişme!

Laboratuvarda yetiştirilen etlerin çevre kirliliği sorununu çözmesi bekleniyor. Ancak araştırmacılar, laboratuvarda yetiştirilen ete bakış açımızı değiştirebilecek şaşırtıcı bir keşifte bulundular.
Laboratuvarda yetiştirilen etler için utanç verici gelişme! Tam Boyutta Gör
Henüz hakem denetiminden geçmemiş bir makalede ayrıntılı olarak açıklandığı üzere, geleneksel ete alternatif olacağı varsayılan laboratuvarda yetiştirilen etlerin çevresel etkilerinin en azından mevcut üretim yöntemlerine göre, marketten satın alabileceğiniz perakende sığır etinden -ki kendisi çevreye oldukça zarar veren bir gıda maddesidir- "büyüklük sırasına göre" daha yüksek olduğu görüldü.

Büyük utanç ve yıkım

Laboratuvarda yetiştirilen etler için utanç verici gelişme! Tam Boyutta Gör
Araştırmanın doğrulanması halinde, uzun zamandır hayvan kesimi içermeyen et ürünlerine daha çevreci bir alternatif olarak görülen laboratuvarda yetiştirilmiş etin, yerine geçmeye çalıştığı ürünlerden daha fazla çevreye zarar verebileceği söylenebilir. UC Davis'te doçent olan yazar Edward Spang yaptığı açıklamada, "Bulgularımız, kültür etinin çevre için geleneksel sığır etinden daha iyi olmadığını gösteriyor. Yani her derde deva değil."

Neyse ki araştırmacılar, uzun vadede bu karbon ayak izini önemli ölçüde azaltmanın etkili yolları olabileceğini, yani laboratuvarda yetiştirilen et için henüz oyunun bitmediğini öne sürüyor.

Yapay etler için oyunun sonu değil

Geleneksel sığır etine kıyasla laboratuvarda yetiştirilen etin üretiminin tüm aşamalarında ihtiyaç duyulan enerji döngüsünü ve sera gazı emisyonlarını değerlendiren araştırmacılar, laboratuvarda yetiştirilen etin küresel ısınma potansiyelinin (kilogram CO2 emisyonu cinsinden ölçülen çevresel bir metrik) mağazalarda satılan sığır eti ürünlerinin ortalamasından dört ila 25 kat daha fazla olduğunu tespit etti.

Laboratuvarda yetiştirilen etler için utanç verici gelişme! Tam Boyutta Gör
Araştırmacılara göre en büyük dezavantajlardan biri, hücrelerin laboratuvar ortamında çoğalmasını sağlayan kültürlerin yüksek oranda rafine edilmiş büyüme ortamlarına ihtiyaç duyması. Araştırmanın başyazarı Derrick Risner yaptığı açıklamada, "Eğer şirketler büyüme ortamını farmasötik seviyelere kadar saflaştırmak zorunda kalıyorsa, bu daha fazla kaynak kullanılmasına neden oluyor ve bu da küresel ısınma potansiyelini artırıyor" dedi.

Yapılan açıklamalarda yapay et üretiminin, “ilaç” üretimine benzetilmeye çalışılması çevre için daha kötü sonuçlar doğurabilir. Araştırmacılar bu tip yaklaşımın hem çevre için daha kötü hem de geleneksel sığır eti üretiminden daha pahalı olacağını belirtiyor.

Öte yandan ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ülke genelinde yetiştirilmiş kültür etlerinin satışını onaylamış durumda. Mart ayında FDA, kültür et şirketi Good Meat tarafından üretilen kültür tavuğu ürününü tüketmek için güvenli buldu, yani ürünü satmaya başlamak için sadece Tarım Bakanlığı'ndan onay alması gerekecek.

Rakamlar, laboratuvarda yetiştirilen et endüstrisinin mevcut durumu hakkında kötü bir tablo çizse de, araştırmacılar ve kültür et şirketleri henüz havlu atmaya niyetli değil. Ancak ticari ölçekte kültür eti üretiminin geleneksel hayvan tarımından daha sürdürülebilir, verimli ve gezegen için daha sağlıklı olacağı bir gelecek için aşılması gereken adımlar bulunuyor. Bunlar arasında üretim maliyetleri, gerekli ilaç sınıfı bileşen bağımlılığı ve ticari üretim kapasitesi bulunuyor.

Kaynakça https://futurism.com/new-study-lab-grown-meat-worse-environment https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2023.04.21.537778v1.full Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
41659 kez okundu.
34 kişi, toplam 48 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
yapay et, kültür et ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim