İnternet tarayıcılarının dahili arama motorları, adeta bir darphane gibi çalışıyor. Kullanıcıların arama yapmak için başvurdukları bu yegane yöntem, Google'ın da en büyük gelir kapısı. İnternet tarayıcılarının geliştiricileri ile yapılan anlaşmalar sonrasında, kullanıcıların yaptıkları aramalar, Google sayfaları ile sonuçlanıyor. Google bu anlaşmalar için önemli miktarlar ödüyor.
Google ile Oracle arasında, Android işletim sisteminin 37 Java API'sini ihlal etmesi konusunda devam eden dava kapsamında, internet devinin tarayıcılar için ne kadar bütçe ayırdığı da ortaya çıktı. Oracle avukatlarının verdiği bilgilere göre, 2014 yılında iOS cihazlarındaki Safari tarayıcısının varsayılan arama motoru olması karşılığında Google, Apple'a yaklaşık bir milyar dolar ödedi.
>>Google'ın mobil uygulamaları arama anasayfasında
Bu rakam sadece 2014 yılı için geçerli ve bir gelir paylaşım anlaşması kapsamında ödendi. Yani Google, iOS cihazlarından elde ettiği reklam gelirinin belirli bir miktarını Apple'a ödedi. Duruşma esnasında dinlenen tanıklar, anlaşma oranının yüzde 65 Google, yüzde 35 Apple şeklinde olduğunu dile getirdi.
Bu bakımdan, kaba bir hesapla Google'ın bu anlaşmadan yaklaşık olarak 3 milyar dolar gelir elde ettiği ve bunun 1 milyar dolarını Apple ile paylaştığı anlaşılıyor. Muhtemelen geçen yıl Google bunun çok daha fazlasını kazandı ve Apple'a da çok daha fazlasını karpayı olarak verdi. Zira her yıl yaklaşık 250-300 milyon iOS cihazı ekosisteme katılıyor ve Google için reklam potansiyeli de sürekli artıyor.
Chrome tarayıcısı hali hazırda Google arama motorunu kullanıyor. Firefox da masaüstünde uzun süredir Google ile işbirliği halinde. Bunun yanında iOS cihazları da eklenince, firmanın çok geniş bir ekosistemi olduğu ortaya çıkıyor. Google ve Apple, ortaya çıkan bu bilgilerin son derece gizli olduğunu öne sürerek itirazda bulundu ve elektronik kayıtlardan çıkarılmasını sağladı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.