Makine öğreniminin devrim yaratması beklenen sektörlerden birisi de Tıp diyebiliriz. Gelen yeni haberlere göre, makine öğrenimi ile geliştirilen ilk ilaç, insanlar üzerinde test edilmek üzere.
Yeni geliştirilen bir ilacın insan testlerine başlamadan önce, hastalığın nedenleri ve tedavisine yardımcı olacak biledşiklerin araştırılması için genellikle üç ila beş yıllık bir çalışma süreci gerekir. Ancak Sumitomo Dainippon Pharma Co. adlı Japon ilaç şirketi, yapay zeka girişimi Exscientia ile ortak bir çalışma yürüterek, makine öğrenimi ile geliştirdiği ilacı 12 ay sonunda birinci aşama klinik çalışmaları için hazır duruma getirdi.
Zaman ve maliyet tasarrufu
Söz konusu ilacın, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) için prospektif bir tedavi olan DSP-1181 olduğu belirtiliyor ve OKB, dünya çapında milyonlarca kişiyi değişen derecelerde etkileyen psikolojik bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Makine öğrenmesinin ilaç geliştirmek için kullanılmasının ise bilim insanlarının sonuca çok daha hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağladığı ifade edilmiş. Zira bu teknoloji milyonlarca moleküler kombinasyonu analiz edebiliyor ve belirli bir hastalığın tedavisinde hangisinin en güvenli ve etkili olabileceğini belirleyebiliyor.
Dikkat çekilen diğer önemli konu da, yeni bir ilaç piyasaya sürmek için harcanan milyarlarca doların, yapay zeka ile birlikte en alt seviyeye çekilebilecek olması. Ancak tüm bunların uygulanabilir olup olmadığı konusunda ise makine öğrenimi ile geliştirilen DSP-1181 adlı ilacın OKB hastaları üzerindeki başarı seviyesinin önemli rol oynayacağını söyleyebiliriz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.