Sevinç ve Erdal İnönü Vakfı bünyesinde yürütülen Marmara Çevresel İzleme Projesi (MAREM) kapsamında araştırmacılar, Marmara Denizi'ndeki toplam 200 istasyonda ve 450 farklı noktada araştırma yaptı. 28 Ağustos'ta Mürefte Limanı'nda başlayan araştırmalar 4 Eylül'de tamamlandı.
MAREM Proje Lideri Hidrobiyolog Levent Artüz, MAREM Proje Koordinatörü Bülent Artüz, Prof. Dr. Bahattin Yalçın, Prof. Dr. Dumrul Gülen, Prof. Dr, Celal Kurtuluş Buruk ve Dr. öğretim üyesi Aydın Dönmez'in katıldığı araştırmada Marmara Denizi'ndeki müsilajın oluşumu, müsialjın şu anki durumu ve ekosisteme etkileri incelendi.
Ciddi bir bakteri biyokütlesi kalacak
Çalışma sonuçları aktaran Levent Artüz, şu an müsilajın hala Marmara'da olduğunu ancak farklı bir safhada olduğunu söylüyor. Proje Lideri Artüz'ün belirttiğine göre, müsilajın bir kısmı bakteriyolojik olarak parçalanıyor ama bu kadar büyük bir müsilaj kitlesini parçalayan bakteriler ileride başka bir sorun yaratabilir. Artüz'e göre, Marmara müsilajdan arınsa bile geriye muhtemelen çok ciddi bir bakteri biyokütlesi kalacak.
Bununla birlikte Artüz, şu an Marmara Denizi'nin renginin griye döndüğünü ve denizdeki biyoçeşitliliğin fazlasıyla azaldığını söylüyor. Burada 2018 yılında 200'e yakın tür tespit edilirken bugün bu sayının 21'e kadar düştüğünü de belirtiyor. Son olarak Hidrobiyolog Levent Artüz, Marmara Denizi'ndeki kirlenme hızı dikkate alındığında, ilerleyen yıllarda bu seneki manzaraları arayacağımızı söylüyor. Çünkü ona göre sorun müsilaj değil, sorun Marmara su kütlesinin kirli olması.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
17773 kez okundu.
27 kişi, toplam 28 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
marmara denizi, müsilaj ve