Marmara Denizi’ni işgal eden müsilajla ilgili çalışmalar devam ediyor. Deniz salyaları olarak bilinen müsilajın yoğunluk haritası çıkarıldı. Uydu görüntüleri, optik görüntüler ve termal görüntüler kullanılarak müsilajın artışı ve yayılımı ortaya çıkarıldı.
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Harita Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Kavzoğlu, çalışmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Prof. Dr. Kavzoğlu, harita oluşturulurken kullanılan algoritmanın yüzde 99 doğrulukla çalıştığını belirtti.
İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Yalova bölgesindeki görüntüler incelendi. 14 Mayıs 2021 tarihindeki uydu görüntülerine bakıldığında müsilajın Gemlik Körfezinde yoğun şekilde görüldüğü; İstanbul’da az miktarda, İzmit Körfezi’nde ise neredeyse hiç olmadığı gözüküyor. Güncel görüntülere bakıldığında müsilajın akıntıyla birlikte İzmit Körfezi’ne yayıldığı gözlemleniyor. 14 Mayıs 2021’de 50 kilometrekarelik alana yayılan müsilajların güncel görüntülerde 100 kilometrekarelik alana yayıldığı gözlemleniyor.
10 gün içerisinde yüzde 41 artış
Laboratuvarda çalışmalara devam ettiklerini anlatan Kavzoğlu, "Denizin içerisindeki alanlarda modelleme yapabiliyoruz. Bu hareketlerin sonucunda ne kadar çoğalacak, bu iş ne zaman biter ile ilgili modelleme yapabiliyoruz. Azalmaya başladığında da ne zaman sonlanacağı konusunda bilgi verebileceğiz. Artış başlangıçta çok hızlı oldu. 10 gün içerisinde yüzde 41 civarında artış oldu." ifadelerini kullandı.
Kavzoğlu, müsilajın deniz altına ne kadar yayıldığıyla ilgili deniz biyoloğu, çevre mühendisi ve deniz ekolojisi alanında çalışanlarla iş birliği içerisinde olduklarını belirterek, "İstanbul ve Kocaeli kıyılarında, 6 kameralı drone ile kıyı bölgelerinde haritalandırma yapacağız. Alınan önlemlerin de etkisini bu şekilde takip edeceğiz. Kıyılarda zamansal olarak nasıl azalıyor, bunu izleyeceğiz. Bundan sonraki süreçte deniz altını da modellemek, haritalamak istiyoruz." diye konuştu. Haziran ayında müsilaj miktarının artabileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Kavzoğlu, yaptıkları çalışmalarla Marmara Denizi'nin ısı haritasını da çıkardıklarına dikkati çekerek, şu bilgileri paylaştı:
"Marmara Denizi'nde su ısınıyor. 1970'lerde ortalama 2,5 derece bir artışın olduğunu biliyorduk. Marmara Denizi'nin orta kısımlarında 14 dereceler, 13,5 dereceleri ölçerken, müsilajın olduğu alanlarda 17,5 dereceleri gördük. Bugün daha da artmış olabilir çünkü haziran görüntülerinin işlenmesi halen devam ediyor. Yaklaşık 18 derecelik bir ısıya yaklaşmış durumda. Isındıkça oksijeni tüketiyor, çoğalıyor ve aşağıya doğru kendini yayıyor. Bu da canlılar için çok büyük bir tehdit oluşturacak."
Eylem planı oluşturuldu
Doğal yaşamı tehdit eden müsilajın önüne geçmek için Marmara Denizi Koruma Eylem Planı hazırlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önderliğinde bilim insanlarına danışılarak hazırlanan eylem planını bakanlık, belediyeler ve valiler hayata geçirecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
10902 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Galeri, marmara denizi ve