Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir araştırmada Çinli bilim insanları, 120-130 milyon yıl önce yaşamış devasa dinozor fosilleri keşfettiklerini açıkladı. Çalışma, Çin’in kuzeybatı bölgelerinde ortaya çıkan fosillerin analizine dayanıyor.
Çin Bilimler Akademisi’ndeki araştırmacılar bulunan fosilleri incelediklerinde iki tanesinin daha önce bilinmeyen türlere ait olduğunu keşfettiler. Bu iki dev dinozor türüne, “Silutian Sinensis” ve “Hamititan Xingjiangensis” isimlerini verdiler.
Boyları 17 metreden fazla
Bilim insanlarının tahminlerine göre bu yeni türlerden Silutan’ın uzunluğu 20 metreden daha fazla, Hamititan’ın ise 17 metre civarlarında. Şu an yaşayan en büyük hayvanlardan biri olan mavi balinaların ise boyu 23 ila 30 metre arasında değişiyor.
Çalışmaya, göre yaklaşık 120-130 milyon yıl önce yaşamış olan bu türlerin kökeni Kretase Dönemi’ne uzanıyor. Araştırmacılar ise bu iki türün, bir grup bitki yiyen uzun boylu dinozoru içeren Sauropoda dinozor ailesine ait olduğunu belirtti. Ayrıca araştırmada, bu omurgalıların yaygın olarak görülmediği yerlerde fosillerinin bulunmasının Asya’daki Sauropoda çeşitliliğini artırdığı ifade edildi.
Geçtiğimiz yıl da Çinli paleontologlar, volkanik patlamalar yüzünden gömülen 125 milyon yıllık bir dinozor fosilini ortaya çıkarmışlardı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
rally dönemi efsane ismiydi.. bence efsanesi de oradan öte geçmiş değil