Birçoğumuz sert ve gürültülü alarm tonunun bizi daha rahat bir biçimde uyandıracağını düşünüyoruz ancak yeni araştırmaya göre durum zannedilenin tam tersi yani hafif ve melodik tonlar kişilerin daha rahat ve zinde uyanmasını sağlıyor.
Uyandıktan sonra hissedilen uykusuzluk ve yorgunluk hali uyku ateleti ( sleep inertia ) fenomeni olarak adlandırılıyor. Uyku ateleti kişinin uyanmasından itibaren 4 saat boyunca sürebiliyor ve aktif hareket gerektiren ve kişinin uyanık kalması gereken meslek grupları ( itfaiyeciler, pilotlar, şoförler ) için tehlikeli olabiliyor.
Katılımcı raporları kaydedildi
Avustralya’da bulunan RMIT University kurumu araştırmacıları tarafından yürütülen ve 1 yıl süren çalışmada her iki cinsiyeti de içeren 50 kişilik araştırma gurubu oluşturuldu. Araştırmada yer alan katılımcılar kullandıkları alarm tonlarını kaydetti ve çevrimiçi olarak bildirdi.
Araştırmada yer alan katılımcılar standardize edilmiş Likert uyku ateleti ölçeğinden yararlanarak uyandıkları 4 saat içerisindeki uyanıklık ve dikkat durumlarını kaydetti. Yapılan incelemeler sonucunda katılımcıların alarm tonları ile aglıladıkları uyku ateleti yoğunlukları arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edildi yani alarm tonlarının ezgiselliği azaldıkça algılanan uyku ateletinin şiddetinin arttığı tespit edildi.
Uyku ateleti ile alarm tonuzun melodisi arasındaki nedensellik tam olarak anlaşılamamasına karşın bilim insanlarının nedensellikle ilgili teorisi bulunuyor.
Teoriye göre kaba ve uyarıcı sesler kişinin uyanma sırasındaki beyin aktivitesini rahatsız ediyor ve beyin aktivitesinde karışıklığa sebep oluyor. Melodik sesler ise kişinin uyanma evresine daha etkili ve rahat bir biçimde geçiş yapmasını sağlıyor.
Yeni araştırma PLoS One dergisinde yayımlandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.