Günümüzde artan plastik tüketimi plastik atıkların artmasına bu durum da mikro plastiklerin; topraktan organizmaların bünyelerine kadar birçok yere karışmasına neden oluyor. Ayrıca okyanuslarda da büyük plastik yığınları bulunuyor.
Şimdi ise Hull York Medical School kurumu araştırmacıları ilk defa yürütülen bir araştırmayla insanların ne kadar plastik tükettiğini ve bu plastiklerin hücrelere olan etkilerini inceledi.
Bilim insanları ilk olarak içme suyunda, deniz mamüllerinhde ve sofra tuzunda bulunan mikro plastik miktarlarını ölçen araştırmaları ele alarak işe başladı ve daha sonra bu maddelerin toksikolojik etkileri incelendi.
Mikro plastikler
Yürütülen araştırma tarihte ilk defa mikroplastik seviyelerinin insan hücreleri üzerindeki etkilerini inceleyen ve bu durumu halihazırda yayımlanmış makalelerden alınan istatiksel analizlerde oluşturan araştırma niteliği taşımakla birlikte yürütülen araştırmalar sonucunda mikroplastiklerin hücre membranlarına ( zar ) etki ettiği ve oksidatif stresi artırdığı tespit edildi. Söz konusu durum sonucunda da hücre ve dolayısıyla da doku hasarı meydana gelebiliyor.
Son olarak ilginç bir şekilde mikroplastiklerin şekillerinin de önemli olduğunu, irregüler şekle sahip plastiklerin küre biçimindeki yapılara oranla hücre ölümüne daha fazla sebep olabildiği tespit edildi.
Yeni araştırma Journal of Hazardous Materials adlı dergide yayımlandı.
Kaynakça https://www.york.ac.uk/news-and-events/news/2021/research/microplastics-harmful-human-cells/ https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304389421028302?dgcid=author https://newatlas.com/medical/first-study-plastic-toxic-effects-human-cells/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: