NASA, aynı sistemde ikinci yaşanabilir bir gezegen keşfetti: Yaşanabilir bölge neden önemli?
Yeni keşfedilen Dünya büyüklüğündeki TOI 700 e gezegeni, yıldızının yaşanabilir gölgesi içerisinde yer alıyor. Aynı TOI 700 sisteminde başka bir yaşanabilir gezegen daha bulunuyor.
Tam Boyutta GörNASA'nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) uydusundan alınan verileri kullanarak bilim insanları TOI 700 e adlı yıldızının yaşanabilir bölgesi içinde dönen yeni bir gezegen keşfetti. Yaşanabilir bölge, gezegenin yüzeyinde sıvı suyun oluşabileceği veya olabileceği anlamına geliyor. Üstelik yeni gezegen Dünya’nın yüzde 95’i büyüklüğünde ve kayalık yapıda.
Aynı sistemde ikinci yaşanabilir gezegen bulundu
Gökbilimciler daha önce bu sistemde TOI 700 b, c ve d olarak adlandırılan üç ötegezegen keşfettiler. “TOI 700 d” de yine içinde bulunduğu sistemin yaşanabilir bölgesinde dönüyor. NASA araştırmacısı Emily Gilbert yaptığı açıklamada, "Bu, bildiğimiz çoklu, küçük, yaşanabilir bölge gezegenlerine sahip birkaç sistemden biridir." ifadesini kullandı.
Bu arada Yunus (Dorado) Takımyıldızı'nda bulunan TOI 700 güneş sistemi Dünya’dan yaklaşık olarak 100 ışık yılı uzaklıkta. Bu uzaklığı kafanızda canlandırmak için Dünya’dan en uzağa gitmiş olan ve gitmeye de devam eden, 1977 yılında fırlatılmış Voyager 1’e bakmak gerek. Aradan geçen 45 yılın ardından uzay sondası sadece ışık hızıyla 22 saatlik uzaklığımızda.
Kargo şirketleri için güzel bir alternatif olabilir.