13 Haziran'da NASA biri tam merkezde, diğeri ise resmin en sağında ve altında görülen üç gökadanın bir fotoğrafını yayınladı. Fotoğraf NASA'nın Hubble teleskopunun geniş alan kamerası 3 tarafından çekildi. Şimdi bu galaksileri benzersiz yapan şeyin ne olduğunu anlayalım. Ajans, Instagram paylaşımında ortada görülen galaksiyi "sınıflandırmanın zor" olduğunu ve nedenlerinin çok ilginç olduğunu söyledi.
Uzay ajansı bu ortadaki galaksinin bazen kendi Samanyolumuza benzer şekilde sarmal ve bazen merceksi gökada olarak sınıflandırıldığını söylüyor. Merceksi gökadalar, sarmal ve eliptik çeşitlerinin arasında yer alan bir gökada türüdür. Bu onu daha karmaşık bir hale getiriyor değil mi? Ama işte bunu anlamanın daha daha basit bir yolu var: NASA galaksilerin tıpkı bizler gibi büyüdüğünü söylüyor. Bu anlamda bu resimde galaksinin sarmal kolları ayırt edilebilir olsa da, net bir şekilde tanınamıyor. Tıpkı ultrasondan bakmak gibi değil mi?
NASA web sitelerinden yayınlanan ayrı bir notla galaksilerin statik olmadığını ve morfolojilerinin (ve dolayısıyla sınıflandırılmalarının) yaşamları boyunca değişiklik gösterdiğinden bahsediyor. Bu anlamda galaksilerin kompozisyonları zamanla değiştiği için spiral galaksiler zamanla eliptik hale geliyorlar. Uzay ajansı ortadaki sarmal gökada NGC 4680'in yukarıda açıkladığımız gibi iki başka gökada tarafından kuşatıldığını söylüyor. İlginç bir şekilde NASA, NGC 4680'in 1997'de SN 1997bp olarak bilinen bir süpernova patlamasına da ev sahipliği yaptığını ekliyor.
Bu anlamda üç farklı galaksi diye bildiğimiz galaksiler esasen bir galaksinin yaşamındaki üç farklı evreden ibaret. Tıpkı bizler gibi başlangıç ve bitiş zamanları var. Sadece biz onları yaşlarını takip edecek kadar çok kalamayız.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.