2015 yılında Amazon, Google, Intel ve diğer firmalarla bir anlaşma yaparak lisanslı olmayan ve modern cihazlarda iyi çalışan bir kodek üretmek üzere harekete geçen Netflix, iki yıl önce bunun meyvelerini sunmuştu. AV1 kodekleri olarak ortaya çıkan bu yenilik, lisans ödemelerinden firmaları kurtarmanın yanında 4K HDR videolarda yüzde 30’a varan veri tasarrufu da sağlıyor. Bu kodek, artık Netflix’in Android uygulamasında sadece seçili içeriklerde kullanılmaya başlandı. Kodeğin aktive olması için gereken bir diğer şart ise kullanıcının veri tasarrufu seçeneğini işaretlemiş olması.
AV1 videoların kullanımının kısıtlı oluşu yüksek ihtimalle donanım desteğinin eksikliğinden kaynaklanıyor. İşlemesi daha zor olan bu videolar, kullanıcının aynı video için daha çok pil kullanmasına sebep oluyor. AV1 kodeklerine destek veren bir diğer platform olan YouTube ise ayarlarında buna geçişe izin veriyor fakat bir uyarıyı da göstermeyi ihmal etmiyor: 480p üzeri videolar güçlü bir bilgisayar gerektirir.
Netflix’in açıklamasına göre AV1’in tüm platformda kullanılması planlanıyor fakat bu süreç bir anda olmayacak. 2016 yılında VP9 kodeklerine geçerek veri tasarrufu sağlamayı amaçlayan ve çekim tabanlı kodlama yöntemi ile işleri çok daha iyi bir hâle getirip 2018 yılında da tüm kütüphanesini buna göre yenileyen firma veri tasarrufu ve performans artışı sağlamıştı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.