Geçtiğimiz yıldan beri gündemden düşmeyen NFT'ler dijital bir varlığın eşsiz olduğundan ötürü birbiri yerine geçemediği blok zinciri tabanlı dijital öğelerdir. Ethereum gibi blok zinciri üzerine NFT sayesinde birçok veri depolayabilirsiniz. Bu veriler ses, resim, video gibi dijital dosyalar olabilir.
NFT'ler kara para aklama olaylarının merkezine yerleşme yolunda
Chainalysis'in hazırladığı rapora göre NFT'leri kara para aklama amacıyla kullananların sayısı artıyor. Bu da NFT'lerin üzerine gölge düşürüyor.
Rapora göre NFT'ler, dolandırıcılık, kötü amaçlı yazılım operatörleri, hırsızlık gibi pek çok alanda kullanılmakta.
Grafikte görüldüğü üzere NFT'lerin kötü amaçlı kullanımı ile 2020 yılında çok fazla kazanç sağlanmamış olsa da 2021 yılında bu kazanç önemli ölçüde artmış durumda.
NFT üzerinden kara para aklama henüz çok büyük sayılara ulaşmadı. Ancak NFT'lerin takibinin kolay olmaması bu sayıyı artırabilir ve NFT'ler yeni bir dolandırıcılık merkezi haline gelebilir.
Raporda ayrıca NFT sahiplerinin NFT'lerinin değerini yapay olarak artırmak için yıkama ticareti (wash trading) yaptıklarından söz edilmekte. Raporda bu yöntemi kullananların çoğunun kârsız olduğu ancak başarılı olanların çok fazla haksız kazanç sağladığı görülmekte.
Yıkama ticareti, kısaca hayali bir alım satım işlemi olarak tanımlanabilir. Burada amaç, alım satımı yapılan borsanın hacmini yükseltmektir. Ancak bu, Türkiye dahil birçok ülkenin yasalarına aykırıdır.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.