Elektronik sigaraların içerisinde bulunan nikotin, organizmaya zarar veren maddelerin başında gelmekle birlikte bilim insanları elektronik sigara kullanmayan bireyleri uyarabilecek havadaki nikotin seviyelerini ölçebilen deri sensörü geliştirdi.
University of Arizona ile Avustralya’da bulunan RMIT University kurumu araştırmacıları bir araya geldi ve deri üzerine uygulanabilen prototip cihaz geliştirdi.
Nikotin
Geliştirilen sensörde NFC ( near-field communication ) çip bulunmakla birlikte aynı zamanda nikotin sensörü de yer alıyor. Söz konusu sensörde poliimid plastik substrat yapıları bulunuyor ve söz konusu yapıların üzerinde de çok ince bir film tabaka halinde vanidyum dioksit ( VO2 ) bulunuyor. Havada aerosol halinde bulunan nikotin molekülleri söz konusu sensörden geçerken ilgili sensördeki elektrik iletkenliğini de değiştiriyor.
NFC yeteneğine sahip akıllı telefonlar gibi cihazlar söz konusu sensöre kablosuz olarak güç sağlıyor ve VO2 film tabaka üzerinde elektrik akımı oluşmasını sağlıyor. İletkenlikteki değişimler ise yine akıllı telefona aktarılabiliyor ve böylece ilgili veriler analiz edilerek havadaki nikotin seviyeleri tahmin edilebiliyor.
Yeni araştırma ACS Sensors adlı dergide yayımlandı.
Kaynakça https://www.eurekalert.org/news-releases/936794 https://www.acs.org/content/acs/en.html https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acssensors.1c01633 https://newatlas.com/health-wellbeing/skin-worn-sensor-nicotine-electronic-cigarette-vapor/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.