Dünya, bir buçuk yıldan fazla bir süredir COVID-19 salgınıyla mücadele ediyor. Bu salgın yalnızca insanları değil çevremizi de olumsuz bir şekilde etkiliyor. Yeni bir araştırma da okyanuslara atılan maske, eldiven gibi atıkların ne kadar büyük bir kirliliğe yol açtığını ortaya çıkardı.
Proceedings of National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan çalışmada uzmanlar, “COVID-19 pandemisi, tek kullanımlık plastiklere yönelik talebin artmasına sebep oldu. Bu, hâlihazırda yaşanan çevre kirliliği sorununu çok daha kötü hâle getirdi” ifadelerini kullandı.
Araştırmacılara göre pandemi başından bu yana yaklaşık 8,4 milyon ton plastik atık çevreye salındı. Bu atıkların 25.000 tondan fazlası (25 milyon kilogramdan fazlası) da okyanuslara atıldı ve su kirliliğini önemli derecede artırdı. Uzmanlara göre bu atıkların dörtte üçünden fazlası hastaneler sebebiyle oluştu.
Araştırma; tek kullanımlık maskeler ve eldivenler dışında birçok plastik ambalajın da okyanus kirliliğini artırdığını ortaya çıkardı. Bunun sebebi olarak da dünya çapında yaşanan karantinalar sebebiyle insanların çevrimiçi alışveriş yapması, bu yüzden de kullanılan ambalaj malzemelerinin okyanuslara atılması gösterildi.
Atıkların yarısına yakını Asya kaynaklı
Ayrıca uzmanlar, pandemi sebebiyle oluşan plastik atıkların %46’sının Asya’dan, %22’sinin Kuzey ve Güney Amerika’dan, %24’ünün ise Avrupa’dan geldiğini buldu. Hindistan, Brezilya ve Çin gibi ülkelerde de tıbbi atık arıtımının ve geri dönüşüm oranlarının çok düşük olduğu ortaya çıkarıldı.
Bilim insanlarına göre bu atıklar ekosistemleri ciddi bir şekilde tehdit ediyor: “Atıklar okyanusta uzun mesafeler boyunca taşınabilir. Bu sebeple de vahşi yaşamlar tehdit altında olabilir ve potansiyel ölüm tehlikesi ile karşılaşabilir”
Buna ek olarak da pandemi kaynaklı atıkların okyanus ekosistemlerinin üzerinde ‘uzun süreli bir etkiye’ sahip olacağı düşünülüyor ve 2100 yılına kadar ciddi sonuçları ortaya çıkarabileceğini ifade ediliyor.
Araştırmacılar bu hayati sorunun çözümü için hükümetlere çağrıda bulundu. Açıklamalara göre ülkelerin tıbbi atık yönetimine dikkat etmesi, atıkları toplaması ve geri dönüşüme yönelmesi gezegenin geleceği için büyük bir önem arz ediyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.