Rethink Energy danışmanlık şirketi, 2026 yılında birkaç gigawatt seviyesinde perovskit panel üretim kapasitenin hizmete gireceğini belirtiyor. Bu kapasitenin sadece başlangıç olduğunu söyleyen kuruluş perovskit panellerin daha da yaygınlaşacağı görüşünde.
Yatırımlar artıyor
İlk aşamada bu teknolojide öncü olan Microquanta, UtmoLight, GCL System Integration, Caelux ve Oxford PV gibi şirketler 100 MW'lık pilot üretim hatlarını kuracaklar. 2026'dan sonra ana akım silikon panel üreticilerinin hepsinin perovskit panel üretme hedefi var.
Rethink Energy'e göre günümüzde pazarda rekabetçi olabilecek perovskit panel üretebilecek birçok firma mevcut. İkinci jenerasyon perovskit hücreler ise silikon panelleri geride bırakarak özellikle çatı üstü kurulumlarda binaya entegre panellerin önünü açacak. Kuruluş, 2030'larda perovskit panellerin tamamen silikon panellerin yerini alacağını tahmin ediyor.
Perovskit panellerin ticari hale gelmek üzere olduğunu ana akım firmaların yatırımlarına bakarak anlamak mümkün. Güney Kore'li firma Qcells'in perovskit pilot üretim hattı için 100 milyon dolar yatırım yapması, ABD'li First Solar'ın İsveç'li startup Evolar'ı 32 milyon dolara satın alması gibi gelişmeler bunlardan bazıları.
Başlangıçta özellikle Çinli firmalar ince film panellere yoğunlaşarak binalara entegre panellerin yaygınlaşmasını sağlayacak. Başlangıçta perovskit tek bağlantılı (single-junction) olan paneller zamanla diğer panel türleriyle birleşik olan tandem panellere evrilecek.
Diğer panel tipleriyle kombine edilebiliyor
Diğer güneş panel tiplerinde olduğu gibi bu alanda da Çin, iç pazarının büyüklüğü sebebiyle piyasada en büyük oyuncu olacak. Ancak silikon paneller gibi piyasayı tek başına domine edemeyecek. Avrupa ve ABD de perovskit panel piyasasında önemli rol oynayacaklar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.