Portekiz geçtiğimiz günlerde iklim değişiklikleri ile mücadelede önemli bir adıma imza attı. Yetkililer, ülkede bulunan son kömür santralinin kapatıldığını duyurdu.
Elektrik için kömür kullanımını durduran Portekiz, bunu yapan dördüncü Avrupa Birliği ülkesi olarak kayıtlara geçti. Kömür kullanımını durduran diğer üç AB ülkesinin ise Belçika, Avusturya ve İsveç olduğunu belirtmek gerek.
Birçok çevre aktivisti de durumdan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Çevre grubu Zero yaptığı açıklamalarda kapatılan fabrikanın ülkenin en büyük ikinci karbondioksit yayıcısı olduğunu ifade etti: “Portekiz için çok önemli bir gün. Sera gazı emisyonlarını azaltmada önemli bir adım attık ve büyük bir kirliliğe yol açan santrali kapattık.”
Yenilenebilir kaynaklara yatırımlar artırılmalı
Zero’nun CEO’su Francisco Ferreira da yaptığı açıklamalarda, “Bu tesiste başka bir ‘kirletici’ yakıt kesinlikle üretilmemeli. Bunun yerine rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlar yapılmalı” ifadelerini kullanarak tesisin farklı kirletici maddeler için kullanılacağı iddialarına karşı çıktı.
Bu hamle, ülkenin 2030 yılına kadar fosil yakıt kullanımını sonlandırma hedefinin bir parçası olarak nitelendiriliyor. Bu süreç, Portekiz’in 2017’deki BM İklim Zirvesi’nde (COP23) imzaladığı bir anlaşmadan sonra başlamıştı.
Ülkenin elektriğinin %60 ila %70’i yenilenebilir kaynaklardan geliyor. Ancak ülkedeki genel enerji ihtiyacı için hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara ihtiyaç duyuluyor. Uzmanlar da bu yüzden hamlenin çok önemli olduğunun altını çiziyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: