Anlık Bildirim

Ryugu asteroitinden getirilen taşların ilk fotoğrafları yayınlandı

Japonya'nın Ryugu asteroitinden getirdiği numunelerin ilk fotoğrafları yayınlandı. Asteroit taşlarına ait müthiş fotoğrafları aşağıda görebilirsiniz.

Ryugu asteroitinden getirilen taşların ilk fotoğrafları yayınlandı Tam Boyutta Gör

Hayabusa2'nin Ryugu asterotinden getirdiği numunelerden ilk kez fotoğraflar yayınlandı. Japon uzay ajansı JAXA'nın resmi internet sitesi üzerinden paylaşılan fotoğraflarda, odun kömürünü andıran Ryugu taşlarını net bir şekilde görme fırsatı yakalıyoruz.

Numune yakalayıcı A kapsülünden görüntüler:

Ryugu asteroitinden getirilen taşların ilk fotoğrafları yayınlandı

Ryugu asteroitinden getirilen taşların ilk fotoğrafları yayınlandı

Numune yakalayıcı C kapsülünden görüntü

Ryugu asteroitinden getirilen taşların ilk fotoğrafları yayınlandı

Paylaşılan fotoğraflarda özellikle de C kapsülündeki yapay objeye dikkat çekilmiş. JAXA kapsülde bu tür bir obje görmeyi beklemiyormuş. Ancak yapılan açıklamaya göre söz konusu yapay objenin, Hayabusa'nın Ryugu'ya iniş yapmadan önce gerçekleştirdiği patlayıcı fırlatma sürecinde alüminyüm kazınması sonucu oluştuğu tahmin ediliyor. JAXA yine de bu durumun kaynağına inmek için ilgili araştırmalara başladıklarını söyledi. 

Japon araştırmacılar şu anda Ryugu örnekleri üzerinde çeşitli analizler yapmaya başlamış durumda. Yaklaşık 6 milyar yaşında olan Ryugu'nun Güneş Sistemi'ndeki yaşamın yapı taşları olan organik materyaller içerdiği düşünülüyor. Numune kapsülü Dünya'ya indikten sonra bazı açıklamalar yapan Japon bilim insanları, Ryugu'dan getirilen örneklerin Güneş Sistemi'nin oluşumuna ve evrimine dair çok önemli bilgiler verebileceğini ifade etmişti. Özellikle de yüzeyin altından toplanan örneklerin çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğu belirtiliyor.

 JAXA ayrıca örneklerin yakında tüm dünyadan araştırmacılara da açılacağını söyledi. Yani sadece Japon bilim insanları değil uluslararası tüm araştırmacılar asteroit örneklerini inceleme fırsatı yakalayacak. Örneğin daha önce Japonya'nın ilk Hayabusa göreviyle Dünya'ya getirdiği nuımunelerin bir kısmı Türkiye'ye de gönderilmişti.

JAXA, Hayabusa2'yi 3 Aralık 2014 tarihinde uzaya fırlatmıştı. Yaklaşık üç buçuk yıllık uzun yolculuğun ardından uzay aracı Haziran 2018'de Ryugu'nun yörüngesine başarıyla yerleşti. Sonrasında ise Hayabusa yaklaşık bir buçuk yıl boyunca Ryugu'yu tüm detaylarıyla inceledi, en iyi iniş bölgelerini belirledi ve birden fazla örnek madde topladı. Bilimsel anlamda inanılmaz verimli bir misyona imza atan Hayabusa'nın, altı yıl içerisinde uzayda tam 5,24 milyar kilometre yol kat ettiği belirtildi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5442 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
hayabusa2, JAXA ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim