Türkiye, geçen ay F-35 programından resmen çıkarıldı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin programdan tek taraflı olarak çıkarılmasının hukuki olmadığı ve ABD ile diyalog sürecinin başlayacağını.
İsmail Demir, F-35 programından bir ortağın çıkarılmasının yalnızca bütün ortakların oybirliğiyle veya kendisinin çekilmesiyle olabileceğini ifade etti. Demir, "Bunun hiçbirisi gerçekleşmediği halde ‘Türkiye’yi çıkarttım’ açıklamalarının bir hukuki zemini yoktur” ifadelerini kullandı.
Diyalog süreci başlayacak
Demir, "F-35 programından hiçbir ülke tek taraflı çıkartılamaz demiştik. ABD’nin son mektubu bizi haklı çıkardı. Bu metne göre herhangi bir ortağın buradan çıkartılması ancak bütün ortakların oybirliğiyle olur veya kendisi çekilir. Uçaklarımızla ilgili oluşan haklarımızın zayi olmaması, müttefiklik ruhuna da aykırı olmayacak şekilde bir çözüm bulunmasıyla ilgili ABD ile bir diyalog süreci başlayacak" dedi.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 21 Nisan 2021 tarihli kararında Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması nedeniyle yaptırıma maruz kaldı ve programdan çıkarıldı. Programın katılımcıları Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç'ten oluşuyordu. Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etmişti. Türkiye’ye 6 uçak verilmiş ancak bu uçakların Türkiye’ye getirilmesine izin verilmedi. Bu 6 uçağı ABD Hava Kuvvetleri satın aldı. F-35 programına göre uçağın 1005 adet parçası Türkiye’deki yerli üreticilerimiz tarafından üretiliyordu. Türkiye’nin çıkarılmasıyla birlikte yerli üretim son buldu.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
8903 kez okundu.
27 kişi, toplam 28 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, f-35 ve Popüler Bilim