Anlık Bildirim

SpaceX nihayet uzaya insan taşımaya başlıyor

SpaceX, tarihinin ilk insanlı uzay görevi için artık tamamıyla hazır durumda. Demo-2 isimli görevde iki NASA astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşınacak.

SpaceX nihayet uzaya insan taşımaya başlıyor Tam Boyutta Gör

Elon Musk'ın popüler uzay şirketi SpaceX nihayet çok yakında uzaya insan taşımaya başlıyor. ArsTechnica'dan Eric Berger'in haberine göre şirket önümüzdeki Mayıs ayında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ilk kez bir NASA astronotu fırlatacak. Demo-2 isimli test görevi hem SpaceX hem de NASA için çok büyük bir öneme sahip.

NASA, uzay mekiği programının 2011 yılında iptal edilmesinden bu yana kendi astronotlarını kendisi uzaya fırlatamıyordu. Bu alanda Rusya'nın Soyuz roketleri ve Soyuz kapsüllerine bir bağımlılık söz konusu. Amerikan iç siyasetinde de çokça tartışmaya neden olan bu Rus bağımlılığına çok yakında SpaceX son verecek. 

Demo-2 misyonu SpaceX'in ilk insanlı uzay görevi olarak tarihe geçecek. Görevde şirketin uzun bir süredir geliştirmekte olduğu Crew Dragon kapsülü kullanılacak. Crew Dragon'ın 7 kişiye kadar taşıma kapasitesine sahip olduğu ancak NASA'nın kapsülü tam kapasitesiyle kullanmayacağı söyleniyor. Geniş ve basit bir iç dizayna sahip olan Crew Dragon, büyük pencereleri ve dokunmatik ekranlarıyla astronotlara —Soyuz kapsülüne göre— çok daha ferah ve modern bir alan sunuyor.

SpaceX nihayet uzaya insan taşımaya başlıyor Tam Boyutta Gör

Crew Dragon daha önce mürettebatsız olarak Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmişti. Demo-1 isimli görev geçtiğimiz yıl Mart ayında gerçekleşmiş ve kusursuz bir şekilde tamamlanmıştı. Demo-1'de elde edilen başarının ardından 2019'un yaz aylarında ilk insanlı görevin de yapılması bekleniyordu ancak SpaceX'in Nisan ayında yaşadığı talihsiz kaza buna engel oldu. Yaklaşık bir yıllık bir erteleme gerçekleşti.

NASA, Crew Dragon sisteminin geliştirilmesi için 2014 yılında SpaceX'e tam 2,6 milyar dolarlık bir kontrat vermişti. Anlaşmadaki asıl plan kapsülün 2017 yılında fırlatılması yönündeydi ancak bildiğiniz gibi uzay araştırmalarında neredeyse hiçbir şey planlandığı gibi gitmiyor. NASA-Elon Musk ikilisi geç olsun ama sorunsuz olsun mantığını benimsemiş durumda.

NASA'nın 2014 yılında, Rus bağımlılığına son vermek için anlaşma yaptığı bir diğer şirket de Boeing'ti. Boeing'in Starliner kapsülüne tam 4,2 milyar dolar yatırım yapılmıştı. Starliner kapsülü geçtiğimiz Aralık ayında ilk kez uzaya fırlatıldı ancak yaşanan yazılımsal problem nedeniyle kapsül yanlış bir yörüngeye girdi ve ISS'e ulaşamadan Dünya'ya geri dönmek zorunda kaldı. Boeing'in Starliner test süreci şu anda pek iyi gitmiyor. Neredeyse yarı fiyatına çalışan SpaceX, uzay araştırmalarının en köklü şirketi olan Boeing'i geride bırakmış durumda.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim