Son zamanlara kadar ağır elementlerin (Çinkodan daha ağır) üretilmesinin tek yolunun “kilonova” adı verilen iki nötron yıldızının birleşimiyle olduğu düşünülüyordu. Ancak bazı kimyasal evrim modelleri nötron yıldızlarının tek başına ağır elementleri oluşturamayacağını gösteriyordu.
Ayrıca, bazı ağır elementlerin Büyük Patlama’dan kısa bir süre sonra oluştuğu tahmin ediliyordu. O zamanlarda nötron yıldızlarının birleşimi için yeteri kadar zaman geçmediği için bilim insanları yeni araştırmalara ve yeni bir kaynak ihtiyacına yöneldi.
Altın ve uranyumun kaynağı olabilir
Araştırmada, Samanyolu Galaksisi'nde SMSS J2003-1142 isimli bir yıldız keşfedildi. Bu yıldızın altın ve uranyum gibi ağır elementlerin kaynağı olabileceği düşünülüyor. Yapılan araştırmada, bu yıldızda tespit edilen elementlerin nötron yıldızlarının birleşmesiyle değil, süpernovanın 10 katı daha fazla enerji yayan bir patlamayla oluştuğunun gözlemlendiği ifade edildi. Bu patlamaya da “magnetorotational hypernova” ismi verildi.
Kimyasal olarak ilkel
SMSS J2003-1142 ilk olarak 2016 yılında görüntülendi. Araştırmacılar bu yıldızın kimyasal olarak ilkel olduğunu ve içinde görülen elementlerin Büyük Patlama’dan hemen sonra bir ana yıldız tarafından üretildiğini düşündüklerini söyledi.
Bilim insanlarına göre “magnetorotational hypernova” Samanyolu Galaksisi’ndeki ağır elementlerin nasıl oluştuğu hakkında önemli bilgileri açığa çıkarmakta önemli bir rol oynayabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Su tabancası gitti şimdi 5-6 sene bu haberle idare edecez artık :D
su tabancası haberi nerde ya
Biraz daha akıcılık ve avuç içinin de kasılmasını yaparlarsa tamamdır.