- Web scraping yöntemi kullanılacak
- Hangi ürünler takip edilecek?
- Online takibi yapılan ürün sayısı artacak
- Yorumlar
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyonda düşüşe neden olacak önemli bir değişiklik yapıyor. Enflasyon sepeti hesaplanırken beyaz eşya, elektronik ürünler, mobilya, sıfır otomobil ve otobüs bileti fiyatları için fiziksel mağazalardaki fiyatların yanı sıra internet üzerindeki fiyatlar da hesaplamaya dahil edilecek. Bilindiği üzere bu ürünler internette daha düşük fiyata satılıyor. Bu nedenle eski sisteme kıyasla enflasyon oranı daha düşük çıkacak.
Web scraping yöntemi kullanılacak
Veriler belirli e-ticaret sitelerinden web scraping yöntemiyle çekilecek. Web scraping yöntemi, sitelerdeki belirli bölgedeki HTML kodunun bir bot tarafından sürekli olarak takip edilmesi ve kaydedilmesine yarıyor. İnsanlar tarafından değil botlar tarafından fiyat takibi yapılacak.
TÜBİTAK ile TÜİK ortaklığında yürütülen TÜİK Büyük Veri İleri Analitik Projesi kapsamında bir web scraping altyapısı hazırlandı. Ürünlerin fiyatı günlük, saatlik ve hatta daha yüksek sıklıkla otomatik olarak çekilebiliyor. Sistem kullanıma hazır hale geldi.
Hangi ürünler takip edilecek?
Beyaz eşya, elektronik ürünler, mobilya, sıfır otomobiller ve otobüs bileti fiyatları için 2022 yılı itibarıyla internet üzerinden derlenen fiyatlar endeks hesaplamalarında kullanılacak. Aralık ayı temel alınarak takibi kararlaştırılan ürünlerin fiyatı, ürün kodu ya da ürün barkodu üzerinden yıl boyunca takip edilecek. Böylece aynı kalitedeki ürünlerin fiyat gelişimleri endeks hesaplamalarına yansıtılacak. Bu kapsamdaki fiyatların sayısı aylık yaklaşık 20 bin civarında.
Veri kazıma yoluyla elde edilen bilgiler günlük olarak takip edilerek fiyat değişim analizleri de yapılıyor. Ayrıca fiyatı gelen ürünlerin satışının devamlılığı da fiyat derleme dönemi içindeki fiyat sayıları kontrol edilerek gözleniyor.
Online takibi yapılan ürün sayısı artacak
İlk etapta enflasyon sepetindeki beyaz eşya, elektronik ürünler, mobilya, sıfır otomobiller ve otobüs bileti ürünleri için internet üzerinden fiyatlar alınacak ancak ilerleyen dönemde sisteme daha fazla ürünün katılması amaçlanıyor. TÜFE kapsamında derlenen aylık fiyatların yaklaşık olarak yüzde 40-45'i barkod ve internetten veri kazımayla elde edilmiş olacak. Diğer ülkelerdeki çalışmalar da dikkate alınarak barkod ve internet verilerinin kullanımı yaygınlaştırılacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
14191 kez okundu.
109 kişi, toplam 118 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, e-ticaret ve