TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayii, bir süredir sürdürdüğü yerli motor çalışmalarında geldiği son aşamayı, 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı olan IDEF 2021'de sergiledi. Projenin tamamlanması durumunda yerli motorun 2022 yılında Türk zırhlılarında kullanılacağı belirtildi.
1976 yılından beri 48-115 beygir aralığında motor üretimi yaptığı ifade edilen TÜMOSAN'ın, Türk Savunma Sanayiisi başta olmak üzere, kritik sektörler için ithal edilmesi için geliştirdiği yerli ve milli motor projesinde sona yaklaşıldı. Şirketin AR-GE çalışmaları sonucunda ortaya çıkardığı 4x4 taktik tekerlekli konvansiyonel ve hibrit araç seçenekleri, tork konvertörlü ve otomatik senkromeçli transmisyonlar, 30 beygire kadar dizel motorlar, uçak durdurucu sistem geri sarma motoru ve menzil artırıcı sistem gibi bir dizi ürün IDEF 2021 organizasyonu ile beraber görücüye çıkarıldı.
Yerli motor ile askeri araç üretilebilecek
TÜMOSAN'ın kendi alt yapı sistemlerini kullanarak geliştirdiği ve yerlilik oranı en yüksek askeri aracı olan Pusat, yerli motor ve transmisyonla askeri araç geliştirilebileceğinin somut bir örneği olarak gösteriliyor. Şirket bu kapsamda Pusat'ın hibrit versiyonunu da ilk kez IDEF 2021'de sergiledi.
Öte yandan TÜMOSAN'ın Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet edecek 6x6 ve 8x8 Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (ÖMTTZA) motorlarının montaj faaliyetlerine de başladığı bildirildi. Sözleşmeye göre ilk defa yerli ve milli bir motor, askeri araçlara entegre edilecek. Bu kapsamda 100 zırhlı araca, TÜMOSAN'ın 450 ve 530 beygir güçlerinde motorlarının entegrasyonu planlanıyor.
4x4 askeri araçlar için de motor geliştiriliyor
TÜMOSAN'un geliştirdiği bir diğer yeni nesil motor ürün ailesi 4 silindirli 310 beygir motorun teslerinin de devam ettiği bildirildi. Bu testler Pusat 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç üzerinde sürdürülmekte ve testlerinin tamamlanmasının ardından geliştirilen motor, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan 4x4 taktik tekerlekli zırhlı araçlar ile zırhlı paletli araçlarda kullanılabilecek.
IDEF 2019'da sergilenen 4 silindirli motora sahip ALP Güç Paketi Ailesi'nin ilk üyesi de zırhlı muharebe araçlarında kullanılabilecek. TÜMOSAN'ın geliştirdiği yerli şanzımana sahip ALP Güç Paketi seçeneklerinin de IDEF 2021'de görücüye çıkarıldığı belirtildi.
Boatshow 2019 Fuarı'nda sergilenen ve "Türkiye'nin yüzde 100 yerli marin motoru" olarak lanse edilen motorların da seri üretimine başlandı. TÜMOSAN marin motorunın, 75, 85, 95 ve 105 beygir güç seçenekleriyle ve ortalama 12 metre boyundaki teknelerde kullanılabileceği belirtiliyor.
Tamamlanan testler sonrasında TÜMOSAN tarafından 2 marin motorun MSB Tersaneler Genel Müdürlüğüne teslim edildiği bilgisi verilirken, bu çalışma sonucu kazanılan tecrübeyle birlikte geliştirilen 310 beygir TMSN 5.4 ve 450 beygir TMSN 7.4 motorlarının marin versiyonları da ilk kez IDEF 2021'de sergilendi.
Kaynakça https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turk-savunma-sanayisinde-yerli-motor-icin-geri-sayim/2337517 https://www.trthaber.com/haber/bilim-teknoloji/yerli-motor-calismalarinda-gelinen-son-asama-idefte-602460.html Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.