Türk bilim insanları, III-V grubu esnek ince film güneş hücreleri geliştirdi. Geliştirilen hücreler, alışılmışın dışında bir yöntemle geliştirildiği için rakiplerinden çok daha uygun maliyetiyle dikkat çekiyor. Esnek güneş enerjisi hücreleri uydularda, hava araçlarında, askeri taşıtlarda vs. kullanılacak.
Patenti alındı
Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Fen Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Kulakcı ve Prof. Dr. Uğur Serincan tarafından yürütülen 3 yıllık proje hayata geçti. III-V grubu esnek güneş enerjisi hücrelerinde taban malzemesi olarak silisyum kullanıldı. Bu teknolojinin Türkiye’de patenti alındı, yurt dışı patenti için çalışmalar sürüyor.
Galyum arsenik yerine silisyum kullanılıyor
Normalde III-V grubu esnek ince film güneş hücrelerinde taban malzeme olarak galyum arsenik (GaAs) kullanılıyor. Galyum arsenik, Türk bilim insanlarının kullandığı silisyumdan çok daha pahalı bir malzeme olduğu için maliyeti yüksek oluyor. Performans olarak kıyaslandığında ise benzer seviyede performans sergiledi. Standart güneş enerjisi hücrelerinde alttaş olarak silisyum kullanılıyordu ancak III-V grubu esnek ince film hücrelerde ilk kez silisyum kullanıldı. III-V grubu hücreler hafif, esnek ve rulo gibi bükülebilme özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu buluş III-V grubu fotovoltaik teknoloji alanında büyük ses getirebilir.
Pahalı teknolojiyi ucuza ürettiklerini vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Kulakcı, şunları söyledi:
“İki alttaş arasındaki maliyet büyüklüğe göre değişmekle birlikte 10 kattan yüzlerce kata kadar çıkabiliyor. Galyum kaynağı çok sınırlıdır. Fotovoltaik (güneş panelleri ve hücreleriyle elektrik üretme) sektörü, optoelektronik (ışık enerjisi ile elektrik enerjisinin birbirine dönüşümünü inceleyen bilim dalı) sektörü ve telekomünikasyon sektörü sınırlı galyum arsenik kaynağını paylaşmak zorundadır. O da fiyatları artırıyor. Bu kısır döngüye çözüm bulmak için oldukça kritik olan bu hücre teknolojisini çok daha ucuz olan silisyum üzerinden ürettik. Pahalı bir teknolojiyi daha ucuza üretmenin yolunu açmış olduk.
III-V grubu esnek ince film hücreler, alttaş tabanlı konvansiyonel hücrelere göre çok daha fonksiyoneldirler. Hem hafif hem de esnek, rulo gibi açılıp katlanabiliyor. Sıcaklık ve radyasyon toleransı ince olmasından dolayı alttaş tabanlı muadillerine göre çok daha fazla. Verimliliği de çok fazla. Normalde galyum arsenik alttaşlar üzerinden üretilen bu esnek ince film hücrelerin üretimini silisyum üzerinden ilk kez gerçekleştirdik. Türkiye'deki patentleme süreci tamamlandı. Yurt dışı patentini de almak üzereyiz."
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
8440 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
güneş enerjisi, Enerji ve