Anlık Bildirim

12. Kalkınma Planı: Yapay zeka, adalet ve güvenlik alanlarında kullanılacak

2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı, TBMM’ye sunuldu. Yeni beş yıllık kalkınma planında yapay zekanın adalet ve güvenlik alanlarında kullanımı öngörülüyor.
Türkiye, adalet ve güvenlikte yapay zekayı kullanacak Tam Boyutta Gör
Yapay zeka, artık ülkelerin odağı altına alması gereken konu başlıklarının başlarında yer alıyor. Hem yapay zeka çalışmalarından ve geliştirmelerinden geride kalmamak hem de bu alanda kapsayıcı düzenleyici faaliyetlerde bulunmak gerekiyor. Bununla birlikte TBMM'ye sunulan 2024-2028 dönemine ilişkin 12. Kalkınma Planı'nda geniş bir yelpazeyle birlikte yapay zeka konusuna da değiniliyor.

Yapay zeka kullanımı yaygınlaştırılacak

Güvenlik hizmetlerinin sunumunda yapay zeka, robot teknolojisi, büyük veri analizi, iletişim ve uzay teknolojisi gibi teknolojilerden etkin olarak yararlanılacak, bu alanda yerli teknoloji ve üretim geliştirilecek. Suçun ve suçluların soruşturulması, incelenmesi ve aydınlatılmasında bilgi ve iletişim teknolojileri daha etkin kullanılacak.

Güvenlik alanının dışında yapay zekanın adalet hizmetlerinde de kullanılması sağlanacak. Yapay zekanın getirdiği imkanlar dikkate alınarak karar destek sistemleri güçlendirilecek, yapay zeka uygulamalarının etik ve hukuki çerçevesi oluşturulacak. Öte yandan bilişim teknolojileri üzerinden duruşmalara katılım sağlanmasına imkan veren sistemler yaygınlaştırılacak.

Açıklanan 12. Kalkınma Planı, genel olarak beş ana başlıktan oluşturulmuş gibi görünüyor. Bunlar: Nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum; İstikrarlı büyüme, güçlü ekonomi; Yeşil ve dijital dönüşümle rekabetçi üretim; Afetlere dirençli yaşam alanları, sürdürülebilir çevre; Adaleti esas alan demokratik iyi yönetişim başlıklarından oluşuyor. Ancak bu hedeflere ulaşmak için kamu, özel sektör, akademik dünya ve sivil toplum kuruluşlarının planların altını doldurması gerekecek.

Kaynakça https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/yapay-zeka-ve-robot-teknolojisi-guvenlik-hizmetlerinde-kullanilacak/3022579 https://www.ntv.com.tr/turkiye/12-kalkinma-planinda-yeni-anayasa-vurgusu,imFW0VBQgk68vV_pITq0zQ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2359 kez okundu.
15 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Güvenlik, kalkınma planı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim